YIHR Skupstina Prijedlog imenovanja- Nikola Puharic

General JNA i HV-a i član udruženog zločinačkog pothvata Janko Bobetko ne zaslužuje ulicu u Zagrebu


Na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine održane 30. siječnja 2018. našao se prijedlog imenovanja ulice po Janku Bobetku, a glasanje je odgođeno za neku drugu sjednicu.

Kako bi zastupnice i zastupnici donijeli informiranu odluku o imenovanju ulice po osobi Janku Bobetku, uputili smo im ažurirani pisani podnesak s činjenicama o generalu JNA i HV-a Janku Bobetku.

Najnoviji podnesak donosi pregled dokumenata i presuda pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, Županijskim sudom u Zagrebu i Vrhovnim sudom Republike Hrvatske.  Svrha ovog podneska je podsjetiti gradske zastupnike na važnost poštivanja vrijednosti ljudskih prava, ljudskog života i dostojanstva u donošenju odgovornih odluka kod imenovanja naselja, ulica i trgova u Gradu Zagrebu.

Bobetko je bio optužen za ratne zločine te je u pravomoćnoj presudi Prliću i drugima potvrđeno da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata u Bosni i Hercegovini. 

Imenovanjem ulice po ovom generalu JNA i HV-a Zagrebu i Hrvatskoj bila bi nanesena velika sramota. Na takve osobe ne možemo biti ponosni, ukazivati im čast da ulice nose njihova imena te nove generacije nepravedno opterećivati teretima iz prošlosti.

Podsjećamo kako smo na činjenice o Janku Bobetku upozorili Odbor za imenovanja te zastupnike i zastupnice zagrebačke Gradske skupštine još u listopadu prošle godine te smo uputili alternativni prijedlog imenovanja iste ulice po Josipu Reihl-Kiru.

Ažurirani podnesak zastupnicama i zastupnicima:

YIHR.podnesak.b