trening tranzicijska pravda

Inicijativa mladih na treningu za aktivistkinje i aktiviste iz područja tranzicijske pravde


Zagreb, 12. listopada 2021.

Dio tima Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska, Branka Vierda, Dorotea Strelec i Ana Gvozdić, sudjelovale su na treningu za aktivistkinje i aktiviste iz područja tranzicijske pravde. Trening je organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija u Vršcu od 27. do 29. rujna uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP).

Na treningu je sudjelovalo dvadeset aktivistkinja i aktivista tranzicijske pravde iz Hrvatske, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Osim predstavnika Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, imali smo priliku učiti i zajedno s predstavnicima sljedećih organizacija civilnog društva: Fond za humanitarno pravo Kosovo, Akcija za ljudska prava Crna Gora, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Hrvatska te Zaboravljena djeca rata, Memorijalni centar Srebrenica i Centar za post-konfliktna istraživanja iz Bosne i Hercegovine.

Tijekom trodnevnog treninga, usvajali smo relevantna znanja i vještine. Marijana Toma i Ivan Jovanović (UNDP) su vodili uvodnu sesiju o trenutnim trendovima iz područja tranzicijske pravde. Od Luke Božovića (Plum Consulting) smo učili o procesima zagovaranja, a Bojana Eleka (Beogradski centar za bezbednosnu politiku) o razvijanju javnih politika. Nezavisna konzultatkinja Marija Pantelić je s nama radila na temama projektnog ciklusa i upravljanja projektima.

Po završetku treninga, zajednički smo formulirali sljedeće priopćenje:

“Okupili smo se u Vršcu, dok tenzije u regiji rastu, a ratnohuškački govor je prisutniji u javnom prostoru više nego ikad. Novi izazovi zahtijevaju novu energije i regionalnu povezanost mirovnih aktivista, a upravo na tome smo radili u Vršcu. Upoznali smo nove ljude, učvrstili stara partnerstva, naučili nove stvari i učvrstili našu predanost regionalnoj suradnji za suočavanje s prošlošću.. Kako ekstremni nacionalizmi jačaju i postaju prisutniji u regiji, moramo biti glasniji, povezaniji i dosljedniji nego ikad prije kako bismo ispunili svoje ciljeve. Želimo očuvati mir, te postići smisleno pomirenje koje je utemeljeno na pravdi za žrtve, istini i odgovornosti počinitelja.”