oluja operacija

Inicijativa mladih poziva političare da se odgovorno odnose prema žrtvama rata


Inicijativa mladih za ljudska prava zahtijeva od ministra Tome Medveda da objasni na koji su način izjave koje je zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković uputio o VRO ‘Oluja’ na sjednici gradskog vijeća Grada Vukovara održanoj 18. prosinca protivne Ustavu RH.

S obzirom da je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u izjavi 18. prosinca spomenuo nepoštivanje haških presuda, želimo ukazati da upravo dokumenti i presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) najbolje svjedoče o kršenjima ljudskih prava počinjenim za vrijeme VRO ‘Oluja’ iz kolovoza 1995. godine.

Presudom Žalbenog vijeća u predmetu Gotovina i drugi (IT-06-90) svi optuženi su oslobođeni krivnje, a presudom nije utvrđeno sudjelovanje pojedinaca u udruženom zločinačkom pothvatu. Također, tužiteljstvo i sudska vijeća MKSJ-a niti u jednom trenutku nisu sporili legitimnost same vojne akcije.

Međutim, važno je naglasiti da iako optuženi nisu proglašeni krivima, ne znači da ratni zločini nisu počinjeni. MKSJ je u spomenutoj presudi utvrdio da su pripadnici Hrvatske vojske i policije za vrijeme i nakon VRO Oluja počinili veliki broj zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima, da su uništavali njihovu imovinu, a da im je Republika Hrvatska im otežavala povratak u svoje domove. Procjene koje koriste i međunarodni mehanizmi za zaštitu ljudskih prava ističu više stotina ubijenih te više od 150 000 osoba koje su napustile Hrvatsku kao rezultat ove akcije. U skladu s tim potrebno je istaknuti i zaključak Međunarodnog suda pravde (MSP) u presudi prema tužbama Hrvatske i Srbije za genocid iz 2015. godine koji napominje da je značajan dio srpske populacije napustio Krajinu, što je bila direktna posljedica vojne akcije hrvatskih snaga tokom VRO ‘Oluja’, posebno granatiranja gradova. Dokumenti ‘jasno pokazuju da su najviše hrvatske političke i vojne vlasti bile svjesne da će Operacija “Oluja” izazvati masovni egzodus srpskog stanovništva; u izvjesnoj mjeri, oni su vojno planiranje i zasnovali na tom egzodusu koji su smatrali ne samo vjerojatnim već i poželjnim’.

Osim navedenog, Inicijativa mladih želi podsjetiti vijećnike i vijećnice Gradskog vijeća grada Vukovara koji su ukazivali na nepoštivanje Deklaracije o domovinskom ratu i Deklaracije o Oluji u izjavama na spomenutoj sjednici, da oba dokumenta ignoriraju sudski utvrđene činjenice, monopoliziraju i sprječavaju slobodan javni govor o ratovima devedesetih te zatvaraju prostor analize, istraživanja, rasprave i diskusije.

Inicijativa mladih još jednom poziva političare i dužnosnike u Republici Hrvatskoj da se suzdrže od manipulacija onim što je utvrđeno pred međunarodnim i nacionalnim sudovima te da se odgovorno odnose prema svim žrtvama ratnih zločina i kršenjima ljudskih prava za vrijeme ratova devedesetih.

U tom smislu, pozivamo ih da stradanja i patnju ne koriste za politički profit već da grade društvo koje implementira mehanizme tranzicijske pravde te neka ulože veće napore u suočavanju s izazovima ostvarenja reparacija za žrtve, u pronalazak nestalih te izgradnju spomenika žrtvama neovisno o njihovoj etničkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.