Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija pokrenula web stranicu ratusrbiji.rs


Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija pokrenula je web stranicu ratusrbiji.rs – platformu koja na jednom mjestu pruža sve važne i relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriju Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine.

U periodu opće glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca u Srbiji kao i zbog neznanja o zločinima na teritoriju Srbije, web stranica ratusrbiji.rs predstavlja pokušaj da se – na što jednostavniji i sveobuhvatniji način – razbije mit o tome da se u Srbiji nije ratovalo, kao i da država Srbija nije sudjelovala u ratnom raspadu SFRJ. Jer – ratovalo se.

Osnovni dio weba pod nazivom baza znanja sastoji se od tekstova/analiza o tajnim masovnim grobnicama, logorima, prisilnim mobilizacijama, paravojnim jedinicama i teroru i protjerivanju manjina, kao i pobuni na jugu Srbije i antiratnom pokretu u Srbiji. Baza znanja sadrži analize koje se oslanjaju na sudski utvrđene činjenice, podatke organizacija koje su dokumentirale ljudske gubitke u Srbiji, medijske članke kao i službene podatke domaćih i međunarodnih institucija.

Važan segment web stranice ratusrbiji.rs je i interaktivna mapa Srbije sačinjena od 91 mjesta zločina, progona, zatočenja, nestanaka, lokacija tajnih masovnih grobnica, kampova paravojnih jedinica, ali i mjesta otpora ratu i nasilju u Srbiji. Mapa daje uvid u rasprostranjenost i sistematsko činjenje zločina na teritoriju Srbije.

Kako svedočenja porodica žrtava, svjedoka i preživjelih nemaju svoje mjesto u javnom prostoru Srbije, a umjesto njih ratni zločinci negiraju počinjene zločine, poseban segment web stranice ratusrbiji.rs pod nazivom –  glas žrtava uključuje niz iskaza svjedoka, preživjelih i obitelji žrtava ratnih zločina na teritoriju Srbije.

Web stranica ratusrbiji.rs je koristan online alat koji na jednostavan i pregledan način pruža sve važne činjenice o zločinima koji su vršeni nad etničkim i vjerskim manjinama u Srbiji krajem dvadesetog stoljeća. Također, web stranica ratusrbiji.rs je podsjetnik i opomena aktualnim i budućim političkim vlastima u Srbiji da bez priznanja žrtava, procesuiranja zločinaca i odricanja od politike zločina, nema perspektive za Srbiju kao građansko društvo koje vrednuje mir kao najvišu vrednotu.

Izradu web stranice ratusrbiji.rs podržalo je Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Nemačke.

2.6.2020.