download (2)

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” i trening za vršnjake-vodiče izložbe


U suradnji s udrugom HERMES najavljemo postavljanje izložbe “Anne Frank – povijest za sadašnjost” u srednjim školama u Orahovici 15. veljače 2019. godine i Vinkovcima 10. ožujka 2019. godine.

Međunarodna putujuća izložba o Anni Frank prisutna je u 40-ak zemalja, “Anne Frank—povijest za sadašnjost” je upotpunjena originalnim hrvatskim panelima koji se bave lokalnim kontekstom tema kojima se izložba bavi.

Cilj izložbe je ukazati na stradanja djece tijekom povijesti, te ljude upoznati s metodama propagande i dehumanizacije koje dovode do toga da se određene društvene skupine počne smatrati manje vrijednima.

Učenici na interaktivan način saznaju o stradanjima djece tijekom povijesti, te uče kako se mogu aktivno boriti u vlastitim zajednicama protiv diskriminacije i mržnje.

Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i u novijoj povijesti, te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava.

Specifičnost izložbe je što posjetitelje kroz njen sadržaj vode učenici-vodiči (peer guides) koji su i sami učenici posebno obučeni da na pristupačan i otvoren način posjetiteljima približe teme kojima se izložba bavi.

Projekt financijski podupire Europska unija kroz Program za prava, jednakost i građanstvo, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske te Grad Zagreb.