conflict-violence

Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktima


Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je prije dvije godine 19. lipnja Međunarodnim danom eliminacije seksualnog nasilja u sukobima kako bi se podigla svijest javnosti o potrebi da se stane na kraj seksualnom nasilju koje se događa za vrijeme oružanih sukoba te kako bi se iskazala počast žrtvama seksualnog nasilja i svima onima koji su posvetili svoj život sprečavanju ove vrste nasilja.

Ovaj datum izabran je zbog toga što je na isti datum 2008. Vijeće sigurnosti UN-a u rezoluciji 1820 osudilo seksualno nasilje kao taktiku ratovanja i proglasilo ga preprekom u izgradnji mira.

Izraz „seksualno nasilje u konfliktima“ odnosi se na silovanje, seksualno ropstvo, prisilnu prostituciju, prisilu na trudnoću, prisilu na pobačaj, prisilnu sterilizaciju, prisilni brak ili bilo koji drugi oblik seksualnog nasilja slične težine proveden protiv žena, muškaraca, djevojčica ili dječaka koji je direktno ili indirektno povezan s nekim sukobom.

Postoji osnovana zabrinutost da se zbog straha i društvene stigme velika većina žrtava seksualnog nasilja ne usudi prijaviti ovu vrstu nasilja. Pretpostavlja se da za svaki prijavljeni slučaj silovanja povezanog s nekim sukobom, 10 do 20 slučajeva prođe neprijavljeno.

Tijekom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu tisuće žena, muškaraca i djece bili su žrtvama seksualnog nasilja. Od 161 optužene osobe za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, njih čak 78 (48 posto) imalo je među ostalim točkama svojih optužnica optužbe za seksualno nasilje, a više od jedne trećine svih osuđenih pred haaškim sudom proglašeni su krivima, između ostaloga, za zločine koji uključuju seksualno nasilje.

Odgovornost je i obveza svake države da procesuira i kazni počinitelje takvih zločina, da žrtvama osigura pravdu i novčane reparacije te da onemogući ponovno izbijanje rata i ponavljanje ove vrste zločina.

Više možete saznati na:  http://www.un.org/en/events/elimination-of-sexual-violence-in-conflict/index.shtml

Foto: WomenNet.am