tomo medved

Ministar Tomo Medved se zalaže za ratne zločince


 12.9.2018.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u današnjoj izjavi novinarima je potvrdio da se osobno založio da ratni zločinac Tomislav Merčep dio svoje kazne služi u toplicama.

U nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja nije briga o izvršenju zatvorskih kazni već se ona nalazi u nadležnosti Ministarstva pravosuđa. Ministar branitelja u ovom slučaju je pokazao kako se samoinicijativno založio za promjenu izvršenja sudske odluke o kazni u slučaju ratnog zločinca Merčepa.

Svojom izjavom ministar Medved izjednačava Merčepa s hrvatskim braniteljima iako je Merčep kroz svoju službu počinio ratne zločine, na taj način kršeći zakone i propise, djelujući protivno svim standardima ljudskih prava. Time ne samo da nije branio Republiku Hrvatsku već ju je osramotio, kao i Hrvatsku vojsku i policiju i sve ostale koji su u ratu sudjelovali poštujući međunarodno humanitarno pravo. Svojim zalaganjem to je danas učinio i ministar Medved.

Podsjećamo da je Tomislava Merčepa 2017. godine Vrhovni sud Republike Hrvatske osudio na sedam godina zatvora. Proglašen je krivim za zločine u Pakračkoj poljani i Zagrebačkom velesajmu među kojima spadaju nezakonita uhićenja, zlostavljanje i ubijanja 31 civila među kojima spada i ubojstvo obitelji Zec 1991. godine.

Već drugi put ovog tjedna svjedočimo javnim istupima visokih dužnosnika, konkretno članova Vlade Damira Krstičevića i Tome Medveda kako izražavaju simpatije prema pravomoćno osuđenim ratnim zločincima. Na taj način ugrožavaju pozitivne vrijednosti ove države koja je utemeljena na poštivanju ljudskih prava.

Upozoravamo da je temeljem Zakona o sudovima svatko obvezan poštivati pravomoćne sudske odluke, a da se navedeni ministri ovakvim ponašanjem toj obvezi ne pokoravaju.

Zahtijevamo od premijera Andreja Plenkovića hitnu i odlučnu reakciju te ga podsjećamo da su ministri kao i on osobno prisegnuli pred Hrvatskim saborom da će dužnost članova Vlade savjesno i časno obnašati te da će poštivati Ustav, zakone i pravni poredak Republike Hrvatske.

 

 

Foto: EPH