press-release

Nacionalne manjine nisu krive za vaše greške i propuste


30.8.2019.

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva predsjednicu i premijera, saborske zastupnike iz vladajućeg i opozicijskog političkog spektra da se ujedine u zaštiti i promociji ljudskih prava, a ne u prozivkama onih koji ukazuju na mržnju i nasilje.

Trenutno svjedočimo verbalnim napadima i osudama zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, od strane premijera, članova Vlade te saborskih zastupnika iz vladajućeg i opozicijskog političkog spektra koji za klimu mržnje i nasilja koja vlada u društvu kao odgovorne zlonamjerno prozivaju upravo pripadnike manjina.

U isto vrijeme izostaju osude brojnih izjava, činjenja i nečinjenja koja kao rezultat imaju veličanje mržnje, kršenje ljudskih prava te slavljenje nasilja, zločina i zločinačkih režima iz prošlosti.

Predsjednica Republike zagovara preispitivanje broja žrtava ustaškog logora Jasenovac, hvali se time da nikad nije bila na službenoj komemoraciji za jasenovačke žrtve, odaje počast ustaškim vojnicima, a svoju kandidaturu za novi mandat najavljuje u proustaškom tjedniku. Premijer zagovara postavljanje spomenika članu udruženog zločinačkog poduhvata u Zagrebu, ministri sa simpatijom i podrškom govore o pravomoćno osuđenim ratnim zločincima, a potpredsjednik Sabora euforično posjećuje osuđenog ratnog zločinca dok isti odslužuje kaznu zatvora za počinjenje najtežih kaznenih djela. Zahvaljujući odluci Predsjednice ratni zločinci još uvijek nose najviša odlikovanja Republike Hrvatske.

O korištenju pozdrava Za dom spremni nikako čuti s Pantovčaka, sjednica Vlade, saborske govornice eksplicitnu, jasnu, nedvosmislenu osudu uz napomenu da se isključivo radi o pozdravu zločinačkog ustaškog režima. Na skupovima vladajućeg HDZ-a redovno se pjevaju pjesme izvođača čiji su tekstovi pjesama sastavni dio osuđujućih presuda Visokog prekršajnog suda, a slavljenje ratnih zločinaca nije rijetkost. Pripadnici jedinica HOS-a se postrojavaju, uzvikuju ustaške pozdrave mržnje i netrpeljivosti, reakcija policije i nadležnih tijela izostaje.

Jasna, uporna i kontinuirana osuda bilo kojeg od gore navedenih slučajeva ne postoji. Za zaključiti je da upravo pripadnici nacionalnih manjina ne smiju govoriti o društvenom posrnuću iako je odgovornost svih građana i građanki upravo ukazivati i reagirati na sve ono što je u državi problematično. Žalosno je što predsjednicu, premijera, Vladu i većinu zastupnika ne zanima što se u društvu srozavanju minimalni standardi ljudskih prava, a to je ovih dana i mjeseci konkretizirano u obliku premlaćivanja, kamenovanja i psovanja ljudi jer su „pogrešnog“ nacionalnog podrijetla. Njih muči što o tome govori – Srbin.

Sramotno je da gotovo svi politički akteri kršenja ljudskih prava koja su počinjena u posljednje vrijeme vide kao priliku za manipulacije i vlastiti politički profit, a ne kao potrebu da stanu u obranu temeljnih vrijednosti naše države i vrate povjerenje građanima svih pripadnosti u vladavinu prava.

Pučka pravobraniteljica te međunarodne organizacije i tijela koja imaju mandat štiti i zagovarati prava nacionalnih manjina redovno oštro upozoravaju da porast govora mržnje te kaznenih i prekršajnih djela motiviranih mržnjom ugrožava stabilnost i napredak društva, ali nažalost bezuspješno.

Zbog svega navedenog predsjednicu, premijera, članove Vlade, zastupnike i zastupnice Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, gradonačelnike upućujemo da krivca za nasilje i mržnju ne traže u pripadnicima nacionalnih manjina već u njima samima. Od njih tražimo da predlože i usvoje zakone koji jasno i oštro definiraju temelje kažnjavanja počinitelja prekršajnih i kaznenih djela, a vezanih za korištenje i upotrebu simbola mržnje u koje spadaju fašistički i ustaški simboli, tražimo da se suzdrže od izjava i djelovanja koje promovira nasilje, mržnju i zločine te nedvojbeno i redovno javno i najoštrije osude svakog tko takve izjave uputi. Pozivamo ih da prestanu trošiti javni novac na sponzoriranje komemoracija i koncerata koji promoviraju mržnju, zločine i zločinačke režime, da uklone ustaška znakovlja i simbole ustaške i fašističke ideologije s pročelja objekata na vašim institucijama i gradovima. Pozivamo ih da se konačno udruže u zaustavljanju netrpeljivosti i mržnje koja vlada u našem društvu.