YIHR-web-Prijava-3

Natječaj za volontere u kampanji prikupljanja potpisa za REKOM


Koalicija za REKOM raspisuje natječaj za volontere* i volonterke* koji će sudjelovati u kampanji prikupljanja potpisa podrške osnivanju REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenih na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine), koja će trajati od 13. do 24. svibnja 2017. Više o REKOMU možete saznati na http://www.recom.link/hr/

Do sada je Koalicija za REKOM dokumentirala 23.000  žrtava u vezi s ratom i 600 logora i drugih mjesta zatočenja, od ukupno 130.000 ratnih žrtava i oko 1.700 logora i drugih mjesta zatočenja. Ti podaci snažno podržavaju stav Koalicije da je poimenični popis svih žrtava u ratovima na području nekadašnje SFRJ prioritet regionalne suradnje u odnosu na prošlost i izgradnju zajedničke kulture sjećanja, ali također da je to posao koji moraju preuzeti i završiti države regije.

Cilj kampanje je poslati jasnu poruku državnim čelnicima u Hrvatskoj i regiji kao i predstavnicima Europske unije (EU), koji sudjeluju u Berlinskom procesu, da očekujemo od njih prihvaćanje odgovornosti za poimenični popis svih ratnih žrtava i okolnosti njihovog stradanja, kao i logora i drugih mjesta zatočenja i da u okviru Berlinskog procesa potpišu sporazum o osnivanju REKOM-a.

Kampanja prikupljanja potpisa odvijat će se u Zagrebu, Rijeci i još nekoliko gradova u Hrvatskoj, dok će se potpisi paralelno prikupljati i u ostalim zemljama regije.

Prije početka kampanje predviđen je trening za volontere/ke kako bi se bolje upoznali s procesom REKOM i saznali više o samoj komisiji.

Svi mladi koji su zainteresirani da sudjelovanjem u kampanji daju svoj doprinos pomirenju i pravdi, pozvani su da se prijave na natječaj (rok za prijave je 07. svibanj 2017. godine), kako bismo zajedno bili dio procesa u kojem se zalažemo za suočavanje sa prošlošću temeljeno na utvrđenim činjenicama.

Ukoliko se želite prijaviti, popunite formular koji se nalazi ovdje. Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati putem e-maila: nikola.puharic@yihr.org .

*za volontere i volonterke predviđene su naknade