Poklon školama Darda Sibinj Inicijativa mladih Zagreb pride

Nemamo bilježnice, ali imamo poklon za osnovne škole u Dardi i Sibinju!


Zagreb, 10. rujna 2021.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska i Zagreb Pride su 10. rujna 2021. godine poslale edukativne materijale Osnovnoj školi Darda i Osnovnoj školi Sibinjskih Žrtava.

Pri povratku u školske klupe, učenike ovih osnovnih škola su dočekali pokloni u obliku bilježnica s naslovnicama obilježenim i nacionalističkim te homofobnim sadržajima i motivima. Slanjem edukativnih kartica za učenje o antiratnom aktivizmu i mirovnim pokretima tijekom 1990-ih u Hrvatskoj i regiji te priručnika o sprječavanju i suzbijanju različitih vrsta nasilja nad LGBTI+ i rodno nenormativnom djecom, želimo se boriti protiv militarizma, nacionalizma, ksenofobije, homofobije i drugih oblika mržnje.

U nastavku prilažemo pismo koje smo uputili školama zajedno s našim poklonima:


 

Zagreb, 10. rujna 2021.,

Dragi nastavnici i nastavnice, poštovano osoblje Osnovne škole Sibinjskih žrtava i Osnovne škole Darda,

Inicijativa mladih za ljudska prava i Zagreb Pride povodom početka nove školske godine, u cilju doprinosa vašem predanom radu u obrazovanju novih generacija, dostavljaju vam edukativni materijal za koji se nadamo da će vam biti vrijedan za korištenje i nastavu. 

Mi smo organizacije civilnog društva čija su misija i mandat usmjereni poštivanju i podizanju svijesti o  ljudskim pravima.

Posvećeni smo izgradnji društva koje njeguje vrijednosti solidarnosti i ravnopravnosti, čiji se pojedinci međusobno poštuju, razumiju te zajednički grade odnose oslobođene od bilo kakvih oblika netrpeljivosti, diskriminacije, ksenofobije, homofobije i mržnje. 

Inicijativa mladih šalje vam dva paketa edukativnih kartica koje su namijenjena za učenje o antiratnom aktivizmu i mirovnim pokretima tijekom 1990-ih u Hrvatskoj i regiji obuhvaćajući neke od ključnih datuma, istaknutih ličnosti, događaja i organizacija iz tog vremena.

Zagreb Pride šalje vam šest primjerka Kako spriječiti i suzbiti različite vrste nasilja nad LGBTI+ i rodno nenormativnom djecom Priručnik za stručnjake_inje koji_e rade u područjima obrazovanja i zdravstva, u udrugama koje se bave obiteljskom tematikom i službama za zaštitu djece, u medijima i javnim prostorima. 

Inicijativa mladih za ljudska prava i Zagreb Pride žele vam uspješnu i veselu novu školsku godinu!

 
Franko Dota,          

Koordinator Zagreb Pride-a                                 

 

Branka Vierda,

Koordinatorica programa pravde i pomirenja                    

Inicijative mladih za ljudska prava