Obilježavanje obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja


Zagreb, 17. siječnja 2022.

U suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert i Europskim domom Vukovar, Inicijativa mladih za ljudska prava je u petak 14. siječnja 2022. godine obilježila obljetnicu Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. U Kulturnom informativnom centru u Zagrebu organiziran je događaj “Lica mirne reintegracije” na kojem je predstavljena istoimena publikacija.

Foto: YIHR

Događaj je započeo pozdravnim govorima kojima su sudionike i sudionice pozdravile Branka Vierda ispred Inicijative mladih za ljudska prava te Dijana Antunović Lazić ispred Europskog doma Vukovar.

Foto: YIHR

Sudionici i sudionice događaja su potom imali priliku pogledati devetominutni video Lica mirne reintegracije koji ih je upoznao s mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i podijelio djelić priča svjedoka vremena koji su sudjelovali u kreiranju “Lica mirne reintegracije”.

Foto: YIHR

Dr. Sonja Schirmbeck, direktorica regionalnog ureda Friedrich Ebert Zaklade Zagreb se u svom govoru zahvalila svjedocima vremena koji su podijelili svoje priče i izrazila želju da se o njihovim iskustvima uči u školama, dok je Dr. Boris Stamenić, savjetnik za medije i politiku iz Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke naglasio važnost reintegracije teritorija hrvatskog Podunavlja mirnim putem.

Autorica publikacije, novinarka Barbara Matejčić, je objasnila da joj je pri izradi publikacije bilo bitno prikazati što je mirna reintegracija značila za ljude te objasniti kako se markopolitički događaji ocrtavaju na mikro razini. Naglasila je i da su pri odabiru protagonista publikacije vodili računa o različitosti kako bi na multiperspektivan način prikazali što se događalo u Podunavlju tijekom mirne reintegracije.

Foto: YIHR

Svjedoci vremena čije je priče Matejčić zabilježila u publikaciji bili su prisutni i na samom događaju. Branka Vierda je vodila razgovor sa Slađanom Trbulin te Nikolom Stamatovićem. S obitelji Simić razgovarala je Barbara Matejčić, a s Gordanom Bosancem Blanka Smoljan iz Zaklade Friedrich Ebert. Njihova iskustva je moguće pročitati putem online verzije publikacije koja se nalazi ovdje.

Foto: YIHR