vukovar

Održana edukativna radionica povodom 30. obljetnice pada Vukovara


Zagreb, 16. studenog 2021.

U subotu, 13. studenog 2021. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska je organizirala radionicu povodom nadolazeće 30. obljetnice stradanja Vukovara. Na radionici su sudjelovali naši mladi aktivisti i aktivistkinje iz Hrvatske i Srbije.

Tijekom radionice smo predstavili kratku kronologiju ratnih zbivanja vezanih za Vukovar te prikazali svjedočenja preživjelih na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Razgovarali smo o tome što mladi uče u školama u Hrvatskoj i Srbiji vezano za stradanja u Vukovara te ratove 90-ih kao i o dominantnim narativima u ove dvije države u odnosu na zločine u Vukovaru. Pričali smo o prisustvu ratnih zločinaca u javnom prostoru kroz primjer djelovanja Veselina Šljivančanina, osuđenog ratnog zločinca za zločine u Vukovaru u predmetu Mrkšić i ostali, ali ukazali i na borbu nevladinih organizacija, poput Inicijative mladih za ljudska prava Srbija, protiv veličanja ratnih zločinaca.

Kroz regionalni rad s mladima na teme vezane za ratove 1990-ih, želimo čuvati sjećanje na civilne žrtve rata bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ili etničko podrijetlo te graditi novu generaciju mladih ljudi posvećenih ljudskim pravima, pravdi i pomirenju.