haski-tribunal-sudnica-hag3

OTVORENE PRIJAVE ZA STUDENTE/ICE PRAVA: Simulacija suđenja pred MKSJ-om u Sarajevu kojom će predsjedavati Theodor Meron


Inicijativa mladih za ljudska prava poziva studente pravnih fakulteta da se prijave za sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji ”Procesuiranje genocida u BiH’’. Glavni dio konferencije čini simulacija suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u predmetu Krstić (IT-98-33) kojom će predsjedavati Theodor Meron, bivši predsjednik MKSJ-a i sadašnji predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

Konferencija se organizira u suradnji s Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove. Konferencija će se održavati u Sarajevu kroz tri dana 17., 18. i 19. travnja 2018. godine, a sudionici u programu će biti studenti prava iz zemalja regije. Iz Hrvatske će sudjelovati 10 studenata prava. Cilj konferencije je osnažiti buduće pravnike i pravnice za aktivno sudjelovanje u procesima tranzicijske pravde i suočavanja s prošlošću.

Sam tijek konferencije zamišljen je kao simulacija suđenja u predmetu Krstić koji je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju vođen od 1998. do 2004. (više informacija o slučaju možete pronaći ovdje). Sudionici će imati priliku sudjelovati u radu timova obrane ili tužiteljstva, dok će samom simulacijom suđenja predsjedavati Theodor Meron, predsjednik Žalbenog vijeća u predmetu Krstić i bivši predsjednik haaškog Tribunala.

Prije same konferencije za sudionike iz Hrvatske bit će tijekom ožujka organizirane tri radionice u prostorijama Inicijative mladih za ljudska prava (Đorđićeva 8A, Zagreb) kroz koje će se sudionici pripremiti za sudjelovanje u simulaciji suđenja na konferenciji u Sarajevu.

Svim sudionicima bit će pokriveni troškovi puta u Sarajevo, smještaja i hrane.

Prijaviti se možete najkasnije do 4. ožujka 2018. slanjem životopisa i motivacijskog pisma na e-mail: branka.vierda@yihr.org.