hr en

Vijesti

Otvoreno pismo povodom prijedloga za imenovanje ulice po Janku Bobetku u gradu Zagrebu

Large yihr postavljanje table 20.2.2018. a

21.2.2018.

Poštovane gradske zastupnice i zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba,

Na sutrašnjoj, 9. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, na dnevnom redu pod točkom 21. nalazi se prijedlog zaključka o imenovanju ulice po Janku Bobetku u naselju Podbrežje čiji je predlagatelj Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Inicijativa mladih za ljudska prava vam se obraća s ciljem da vas upozori na ugroženost vrijednosti ljudskih prava i civilizacijskih standarda do kojih bi moglo doći ako većina zastupnika na sutrašnjem glasanju podrži navedeni prijedlog imenovanja.

Janko Bobetko bio je sudionik udruženog zločinačkog pothvata u Bosni i Hercegovini koji je za cilj imao promjenu etničkog sastava na teritoriju Hrvatske Zajednice (Republike) Herceg-Bosne u BiH što je utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. Osim toga, Bobetko je zbog sudjelovanja u operaciji Medački džep pred MKSJ-om bio optužen za ratne zločine te je odbijao otići u Haag kako bi mu se sudilo. Pred zagrebačkim Županijskim sudom u pravomoćnoj presudi protiv Mirka Norca i Rahima Ademija ustanovljeno je da je Janko Bobetko bio na čelu usporednog zapovjednog lanca u operaciji Medački džep tokom koje su počinjeni ratni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Imenovanje ulice po osobi kao što je Janko Bobetko bilo bi suprotno smjernicama i preporukama međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava kojih je Republika Hrvatska članica. U ovom slučaju posebno ističemo neusklađenost prijedloga za imenovanje s Osnovnim načelima i smjernicama o pravu na pravni lijek i reparacije za žrtve masovnog kršenja međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava Ujedinjenih narodaSmjernicama iz Ljubljane za integraciju raznolikih društava te Preporukama iz Graza o pristupu pravdi i nacionalnim manjinama OESS-a.

Kao zastupnici i zastupnice Gradske skupštine obvezali ste se zastupati građane te donositi odgovorne i savjesne odluke za dobrobit lokalne zajednice koju predstavljate. Nadamo se da razumijete kako imena javnih prostora imaju snažan simbolički značaj i promiču vrijednosti iza kojih stoji društvo koje je u imenovanju sudjelovalo.

Upozoravamo vas da snosite veliku odgovornost jer će vaša odluka o imenovanju utjecati i na međunarodni ugled grada Zagreba i Republike Hrvatske te ukazati na koji način se odnosimo prema žrtvama kršenja ljudskih prava, poštivanju dokumenata međunarodnih organizacija te mogućnosti suočavanja s vlastitom prošlošću.

Kao gradski zastupnici u prilici ste da na sutrašnjoj sjednici odlučite promiče li naše društvo vrijednosti suživota i tolerancije ili promiče počinjenje ratnih zločina.

Slijedom navedenog pozivamo vas da uoči glasanja o predmetnoj točki razmislite o budućim generacijama i mladim građanima Zagreba i Hrvatske koji će najviše osjetiti posljedice vaših odluka.

S poštovanjem,

Inicijativa mladih za ljudska prava