kolinda-trum-varšava

Otvoreno pismo predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović


Zagreb, 7.7.2017.

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović,

Inicijativa mladih za ljudska prava Vam čestita na organizaciji bilateralnog sastanka s predsjednikom SAD-a, Donaldom J. Trumpom održanog jučer, 6. srpnja 2017. u Varšavi, kao i na cjelokupnoj inicijativi Triju mora koju ste pokrenuli zajedno s predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom.

Ovim putem želimo se nadovezati na jednu od dvije najvažnije poruke američke administracije istaknute i od strane predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji Vas je „pozvao da učinite sve što je moguće kako biste ubrzali regionalno pomirenje“. Ovaj poziv ukazuje na potpunu konzistentnost poruka koje RH dobiva od svojih partnera i iz Europe i iz SAD-a, a one pozivaju na pomirenje i poboljšanje regionalne suradnje. Summit u Varšavi pokazao je da Hrvatska ne treba birati između Balkana, Mediterana i srednje Europe, nego mora imati konzistentnu vanjsku politiku koja uključuje povezivanje i suradnju u svim regijama kojima pripada.

Na tragu izrečene poruke, istaknute i u priopćenju za javnost Bijele kuće o sastanku, želimo Vam predložiti konkretne mjere unaprjeđenja regionalnog pomirenja koje dugotrajno i temeljito zagovara Inicijativa mladih za ljudska prava.

Posljednjih godina pokrenuta su dva regionalna procesa u koje Hrvatska još uvijek nije u potpunosti uključena, a čiji su glavni cilj i svrha regionalno pomirenje kroz suočavanje s prošlošću te regionalna suradnja mladih po uzoru na njemačko-francuski proces pomirenja. Pozivamo Vas da podržite i predvodite osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine te pridruživanje Hrvatske RYCO-u, Regionalnom uredu za suradnju mladih. Također ističemo i važnost regionalne suradnje u kaznenim stvarima kojoj je također potreban snažan doprinos.

Priključivanje ovim procesima od ključne je važnosti za unaprjeđenje euroatlantskih integracija te promicanje i širenje vrijednosti istine, pravde, suživota i poštivanja ljudskih prava. Sudjelovanje Hrvatske u ovim procesima bio bi znak da Republika Hrvatska na vanjskopolitičkom planu djeluje u skladu s načelima dobrosusjedskih odnosa. Podržavanjem ovih inicijativa Hrvatska bi slijedila najbolje svjetske primjere suočavanja s prošlošću i ostvarivanja pomirenja u svrhu stvaranja bolje budućnosti koja se temelji na regionalnoj suradnji. Konačno i najvažnije, to bi ukazivalo na to da Republika Hrvatska odgovara na potrebe koje su izrazili njeni građani. Naime, više od 25,000 ljudi u Hrvatskoj podržava osnivanje REKOM-a, a više od 25 udruga civilnog društva okupljenih u Koaliciju podržava priključivanje Republike Hrvatske RYCO-u.

Stoga Vas molimo da kao predsjednica Republike otvorite inkluzivni konzultativni proces s relevantnim dionicima u društvu koji već rade na priključivanju Hrvatske ovim procesima u svrhu pomirenja. Pozivamo Vas da nam u skoroj budućnosti omogućite sastanak u okviru kojega bismo Vam prezentirali konkretne mjere i procese kojima bismo mogli postići napredak u pogledu regionalnog pomirenja. Vi biste kao predsjednica RH time bitno unaprijedili odnose s državama u susjedstvu, ali i osnažili odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su i istaknule važnost postizanja regionalnog pomirenja.

S poštovanjem,

Inicijativa mladih za ljudska prava

 

Foto: Maxportal