a dog's eyes

Otvoreno pismo predsjedniku HND-a Saši Lekoviću povodom dodjele nagrade novinarki Ivani Petrović za izvještavanje o presudi šestorci u Haagu


 

Zagreb, 4.5.2018.

Poštovani predsjedniče HND-a, g. Leković,

 

u Novinarskom domu povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, ove godine, Ocjenjivački odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dodijelio je  novinarki Nove TV Ivani Petrović za izvještavanje iz Haaga tijekom izricanja presude u predmetu Prlić i drugi 29. studenoga 2017. pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Podsjećamo, spomenutoj šestorki, bivšim političkim i vojnim čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionicima u udruženom zločinačkom pothvatu, potvrđene su prvostupanjske kazne za počinjenje zločina protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija i druge ratne zločine u cilju etničkog čišćenja bosanskih Muslimana.

Inicijativa mladih za ljudska prava upravo svjesna manipulacija utvrđenim činjenicama  u javnom prostoru o ratnim zločinima, a osim toga i važne uloge medijskog izvještavanja u praćenju sudskih postupaka pred MKSJ-om, uoči objave spomenute presude, objavila je te brojnim novinskim redakcijama dostavila Priručnik za praćenje posljednjeg sudskog predmeta pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju „Šestorka u Haagu“  uvodno ističući sljedeće:

Uloga  medija  u  društvenom  suočavanju  s  prošlošću  i  praćenju  navedenih  procesa tranzicijske pravde je iznimno važna. Informiranje javnosti u ovom procesu ima posebno značajnu ulogu, jer je na medijskim izvještavanjima teret neovisnog prenošenja sudski utvrđenih činjenica o kršenjima  međunarodnog  humanitarnog  prava,  a  sve  u  cilju  ostvarivanja  društvene odgovornosti zaštite i ostvarivanja ljudskih prava, pravde za žrtve i neponavljanja zločina.“ 

Hrvatsko novinarsko društvo član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) s tradicijom jednog od najstarijih profesionalnih udruženja u Hrvatskoj, koje u svom temeljnom dokumentu, Statutu Hrvatskog novinarskog društva, ukazuje na to da svoje ciljeve ostvaruje na području ljudskih prava postavljajući visoke standarde zaštite i promicanja ljudskih prava u dokumentu Kodeks časti hrvatskih novinara ističući, između ostalog, da su novinari u svom radu dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo i pridonositi jačanju pravne države.

Novinarka Ivana Petrović nagrađena je za izvještavanje koje je prešućivalo i u nedovoljnoj mjeri ukazivalo na sve utvrđene nalaze MKSJ-a što je doprinijelo nerazumijevanju utvrđenih činjenica te nepoštivanju žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava utvrđenih u pravomoćnoj presudi u predmetu Prlić i drugi.

Razočarani smo jer je HND kao društvo profesionalnih novinara, dodijelivši nagradu spomenutoj,  zanemario važnu ulogu medija u procesu tranzicijske pravde.

Nagrađivanje ovakvog načina izvještavanja može imati dalekosežne negativne posljedice na ulogu medija u procesu suočavanja s prošlošću te predstavlja loš primjer za mlade novinare i sve one koji novinarsku struku doživljavaju kao poziv.

 

S poštovanjem,

 

Inicijativa mladih za ljudska prava