foto YIHR 3

Otvoreno pismo predsjedniku Zoranu Milanoviću povodom posjete Bosni i Hercegovini


Zagreb, 9. srpnja 2021.

 

Predsjedniče Milanoviću,

 

Uskoro posjećujete Bosnu i Hercegovinu po prvi put tijekom svog predsjedničkog mandata. Temeljem dosad potvrđenih informacija, u periodu od 11. do 13. srpnja planirate posjetiti Mostar, Vitez, Tomislavgrad i Livno.

 

Na prvi dan Vašeg boravka u Bosni i Hercegovini, 11. srpnja 2021. godine, obilježit će se 26. godišnjica genocida u Srebrenici. Na taj datum 1995. godine, od strane jedinica Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih jedinica iz Srbije stradalo je prema dosad utvrđenim podacima 8372 žrtava. Presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Radislavu Krstiću 2001. godine utvrđeno je da se u Srebrenici dogodio genocid. Presudama žalbenih vijeća 2019. godine za genocid u Srebrenici osuđen je i bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni zapovjednik VRS-a, Radovan Karadžić, a prošlog mjeseca je osuđen Ratko Mladić.

 

Ovim pismom Vas potičemo da se 11. srpnja fizički, a ne putem video poziva, pridružite obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici i jasno osudite genocid koji je tamo počinjen 1995. godine. Pošaljite snažnu poruku da je Hrvatska država u kojoj se poštuje ono što je utvrđeno pred međunarodnim sudovima i osuđuje svakoga tko negira činjenicu da su ljudi ubijeni samo zbog toga što nisu bili “ispravne” vjere, nacije, etniciteta ili bilo kojeg drugog identiteta.

 

Imate još veću odgovornost da nedvosmisleno, jasno, precizno i javno govorite o činjenicama utvrđenim od strane MKSJ-a koje se odnose na ratne zločine za koje su odgovorni pripadnici hrvatskih vojnih jedinica. Stoga, pored obilježavanja genocida u Srebrenici, pozivamo Vas da tijekom Vašeg posjeta Bosni i Hercegovini, također posjetite Ahmiće, Ljubuški, Dretelj, Gabelu, Gornji Vakuf, Soviće i Prozor – mjesta u kojima su stradavali i mučeni civili te iseljavano muslimansko stanovništvo zahvaljujući akcijama HVO-a te podršci političkog i vojnog rukovodstva u RH. 

 

Neka Vaša prva posjeta susjednoj državi ukaže na to da je Republika Hrvatska država koja je solidarna sa susjedima i iskazuje empatiju prema žrtvama te se hrabro i odgovorno suočava sa svojom prošlošću u procesu izgradnje održivog mira.

 

Inicijativa mladih za ljudska prava