press

Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću povodom izjava saborskog zastupnika i člana HDZ-a Milijana Brkića


Zagreb, 8.5.2017.

 

Poštovani premijeru Andreju Plenkoviću,

Inicijativa mladih za ljudska prava želi upozoriti Vas i širu javnost na diskriminirajuće izjave koje je Milijan Brkić, saborski zastupnik i član stranke HDZ čiji ste predsjednik iznio medijima danas nešto prije 16 sati. Pozivamo Vas da se od navedenih izjava ogradite u cilju zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj jer se izjavama zastupnika Brkića ona beskompromisno dovode u pitanje. Naime Milijan Brkić je izjavio ”Koliko ja znam (Milorad) Pupovac je podržavao sve vlade pa i onu bivšu gdje je Hasanbegović bio ministar. On je član Sabora i podupire vladu. Nacionalne manjine neće određivati sastav vlade. Ovo je Hrvatska država i uz nacionalne manjine odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kad bih ja govorio o tome kako će Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu”.

Ove izjave diskriminirajuće su prema Miloradu Pupovcu kao zastupniku srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru kao i prema svim Srbima u Hrvatskoj. Navedene izjave također pokazuju izrazito visok stupanj nepoznavanja Ustava i zakona Republike Hrvatske te temeljnog koncepta građanske države i moderne republike na kojima bi trebala počivati i Hrvatska.

Brkić hipotetskom tezom ”Zamislite kad bih ja govorio o tome kako će Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu”  nastoji pokazati da nije državljanin Republike Srbije te nema građanska prava ni legitimitet koji mu jamči ta država kako bi mogao sudjelovati u političkim procesima u Srbiji što je definitivno točno. No ono što je problematično je da Milorada Pupovca poistovjećuje sa sobom, ali na primjeru Republike Hrvatske. Milijan Brkić ovom izjavom je zapravo htio reći da Milorad Pupovac i ljudi koje on predstavlja nemaju građanska i politička prava u Republici Hrvatskoj te na temelju vlastite nacionalnosti i/ili etničke pripadnosti nemaju pravo biti dio političkih procesa u Hrvatskoj. Ovakav način komuniciranja predstavlja diskriminatoran govor prema nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, krši zajamčena prava svih građana Republike Hrvatske te je u skladu s etničkim poimanjem države što je suprotno tumačenju u zakonima i Ustavu Republike Hrvatske.

Milorad Pupovac državljanin je Republike Hrvatske i zastupnik u Hrvatskom saboru te su njemu kao i ljudima koje predstavlja zakonima ove države zajamčena sva ljudska, politička i građanska prava. Stoga ovim putem gospodinu Brkiću nastojimo poručiti da ta prava u Hrvatskoj ima svaka osoba, ne na temelju etničke/nacionalne pripadnosti nego državljanstva. Hrvatska je građanska država čije je državljanstvo zajamčeno neovisno o nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti i svi građani ove zemlje imaju jednaka prava, a posebnim zakonima je nacionalnim manjinama omogućeno pravo zastupljenosti u Hrvatskom saboru.

Gospodine Plenkoviću Vaš kolega i saborski zastupnik pokazao je temeljno nepoznavanje dokumenata na kojima je uspostavljena naša republika. Njegovim izjavama ugrožena su ljudska, građanska i politička prava nacionalnih manjina. Jučer ste u Splitu izjavili kako vaša stranka HDZ ”cijeni ljudska prava i poštuje demokratske standarde”. Zato Vas ovim putem pozivamo da način komuniciranja vašeg kolege osudite te vjerodostojno stanete iza vrijednosti koje promičete među članovima stranke.