skejković

Posljedice odluka Vlade RH u vezi s korištenjem ustaškog pozdrava će najskuplje platiti mladi


Inicijativa mladih za ljudska prava želi ukazati na štetnost jučerašnjeg rješenja Vlade Republike Hrvatske u vezi sa spomen pločom poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s obzirom na to da ovakav oblik rješenja nije cjelovit, održiv, suprotan je načelima Ustava RH i ostvaren je bez dijaloga. Ozbiljno smo zabrinuti da će posljedice ovih odluka mladi najskuplje platiti. Umjesto rješavanja problema, Vlada RH sadašnjim i budućim generacijama ostavlja podijeljeno društvo i otvorena pitanja iz prošlosti.

Neistinite su tvrdnje premijera Plenkovića da ne postoji zakonski okvir kojim bi se reguliralo korištenje pozdrava ”Za dom spremni”. Njegov sadržaj je u suprotnosti s načelima Ustava RH te njegovo korištenje nije u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakonom o suzbijanju diskriminacije. To potvrđuje i sudska praksa, posebno ona Ustavnog suda.

Premještanje spomen ploče u Novsku irelevantno je sa stajališta Ustava RH i ostalih navedenih zakona jer je ustaški, diskriminatorni i antimanjinski pozdrav ”Za dom spremni” ostao u javnoj upotrebi, a ovim premještanjem se stoga ništa nije dugoročno riješilo.

Osuđujemo rješenje Ministarstva uprave kojim je jučer potvrđena registracija svih udruga veterana HOS-a koje u svojem nazivu, grbu ili barjaku nose pozdrav ”Za dom spremni”. Ministarstvo je trebalo temeljem članka 128. stavak 1. točka 6 Zakona o općem upravnom postupku oglasiti rješenje o registraciji udruge UDHOS Zagreb ništavim budući da je prilikom registracije odobreno korištenje pozdrava “Za dom spremni” u pečatu, znaku i barjaku udruge, a korištenje takvog pozdrava u suprotnosti je s ustavnim načelima i zakonima Republike Hrvatske. Dakle, Ministarstvo uprave kao tijelo nadležno za nadzor trebalo je oglasiti ovo rješenje ništavim u vezi s člankom 25. stavkom 2. Zakona o udrugama, budući da je tijelo opće uprave koje je registraciju odobrilo propustilo zakonito protumačiti ovu odredbu.

Razočarani smo jer je Vlada pokazala nepoštovanje i nedostatak elementarne pristojnosti ne konzultiravši se s udruženjima žrtava logora Jasenovac, kao i svim ostalim građanima RH koje ustaški pozdrav u javnom prostoru vrijeđa. Nikakav dijalog nije ostvaren, kako tvrdi premijer Plenković, jer je Vlada pregovarala samo s jednom stranom. Sramota je da su se pregovori vodili samo s udrugom HOS koja je prvotno ploču i postavila te je manipulirala poginulim borcima vlastite jedinice za promociju vrijednosti koje su suprotne načelima našeg Ustava.

Vlada Republike Hrvatske još jednom je pokazala nesposobnost za efikasno nadziranje poštivanja Ustava i zakona RH. Svojim djelovanjem Vlada je obezvrijedila načela temeljnih dokumenata naše države te je propuštanjem reguliranja korištenja ustaškog pozdrava od strane jedinica koje su bile u sastavu HV-a dovela u pitanje karakter rata koji se vodio u Hrvatskoj devedesetih godina.

 

 

Foto: Croative.net, Jutarnji List