dms-2017

Poziv za prijavu na Školu drugačijih sjećanja u istočnoj Bosni – gornjem Podrinju


Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), uz podršku Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), Katoličkog komiteta protiv gladi i za razvoj (CCFD-Terre Solidaire) i Europske komisije, organizira prvu regionalnu Školu drugačijih sjećanja u istočnoj Bosni – gornjem Podrinju od 26. do 30. srpnja 2017. godine.

Što je Škola drugačijih sjećanja?

Škola drugačijih sjećanja je ljetni edukativni program baziran na studijskim posjetama čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista/kinja za ljudska prava, predstavnika/ca vjerskih zajednica, povjesničara/ki, žrtava i svjedoka/inja o procesu pomirenja i suočavanja s prošlošću. Škola obuhvaća posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica sa šireg područja jedne regije.

Iniciran od strane svojih aktivista i aktivistkinja, YIHR BiH je ovaj program pokrenuo 2014. godine s ciljem povećanja stupnja upoznavanja mladih o događajima iz posljednja dva rata na području Bosne i Hercegovine. Aktivnosti Škole obuhvaćaju obilaske mjesta stradanja, lokacija masovnih grobnica, koncentracijskih logora, vjerskih objekata, mezarja i groblja, spomenika i memorijala. Od 2016. godine je Škola regionalnog karaktera, te se sudionicima i sudionicama iz BiH pridružuje i manja grupa iz susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

O ovogodišnjem programu:

Nakon pozitivnih iskustava organizacije i implementacije Škole drugačijih sjećanja u Bosni i Hercegovini od 2014. godine, YIHR BiH uz podršku partnera od ove godine organizira još jednu Školu s istom tematikom za područje istočne Bosne vezano za gornje Podrinje i lokalitete na širem području Foče, Goražda i Višegrada.

Škola drugačijih sjećanja u istočnoj Bosni – gornjem Podrinju se realizira u razdoblju od 26. do 30. srpnja 2017. godine, tako što okuplja sudionike i sudionice 26. srpnja u Sarajevu odakle kreće prema Goraždu gdje je baza Škole. Škola potom nekoliko dana provodi u Goraždu odakle se ide u obilaske lokaliteta uzduž gornjeg Podrinja, sve do povratka u Sarajevo 30. srpnja kada se završavaju aktivnosti Škole.

U sklopu ovog programa sudionici i sudionice će imati priliku posjetiti širu okolicu Foče, Goražda i Višegrada, poput Tjentišta, Miljevine, Jošanice, Rorova, različitih muzeja i drugih mjesta, te saznati više o neispričanim pričama iz ovoga kraja. Osim posjeta, bit će organizirane i posebne projekcije filmova i tematske rasprave.

Kako se prijaviti?

 Uvjeti za prijavu sudionika i sudionica s područja Hrvatske:

  • Dobrodošli su svi sudionici i sudionice rođeni/e od 1992. do 1999. godine, a koji/e će na dan početka Škole biti punoljetni/e (imati 18 i više godina).
  • Posebno se ohrabruje sudjelovanje sudionika/ca koji/e ranije nisu imali/e priliku sudjelovati u programima koji se bave suočavanjem s prošlošću i tematikom ratnih zločina.
  • Prijave se najkasnije zaključno sa 19. srpnja 2017. godine popunjavaju putem ovog linka

Najkasnije 22. srpnja će svi/e prijavljeni/e biti obaviješteni/e o ishodu prijave.

Više informacija:

Tokom trajanja programa je sudionicima i sudionicama osigurana hrana, osvježenje, smještaj i prijevoz. Preliminarni program Škole dostupan je ovdje.

Za sve dodatne informacije nas možete kontaktirati putem telefona na broj 033 219 047 ili putem e-maila na rasim@yihr.org i semra@yihr.org.