kolinda_zastava_facebook

Predsjednica Republike potiče podjele, ekstremizam u društvu te obezvrjeđuje vrijednosti iz Ustava RH


Inicijativa mladih za ljudska prava osuđuje jučerašnju izjavu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u kojoj je rekla: “Moj stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana”. Ovom izjavom predsjednica Republike Hrvatske jasno je stala u obranu lažnih argumentacija koje se u javnosti koriste za obranu vrijednosti suprotnih ustavnim načelima RH te nastavila s podjelama i poticanjem ekstremizma u društvu.

Upozoravamo predsjednicu da pozdrav ”Za dom spremni” predstavlja poziv na mržnju i nasilje što je člankom 39. Ustava Republike Hrvatske zabranjeno. Posebno ističemo kako je odlukom Ustavnog suda u slučaju Šimunić (U-III-2588/2016) donesena presuda kojom je Ustavni sud nedvosmisleno utvrdio da se pozdravom “Za dom spremni” iskazuje ili potiče mržnja na temelju rasne ili druge pripadnosti.

Iako bi predsjednica RH trebala biti upoznata s normativnim okvirom te unutar njega djelovati, moramo joj napomenuti kako je korištenje pozdrava „Za dom spremni“ kažnjivo: Zakonom o javnom okupljanju, Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakonom o suzbijanju diskriminacije. O karakteru, politici i zakonodavstvu Nezavisne Države Hrvatske ustavotvorac se odredio u Izvorišnim osnovama Ustava RH, a fašistički i protumanjinski pozdrav „Za dom spremni“, koji je ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije, osim s ustavnim načelima i zakonima RH, u suprotnosti je i s postulatima Konvencije Ujedinjenih naroda o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, Europske konvencije o ljudskim pravima, Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina te preporuka Europskog odbora protiv rasizma i netolerancije.

Svojim izjavama predsjednica potpuno neistinito tvrdi da je ”Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav jer se u ovom obliku on koristio od strane ustaškog režima isključivo za vrijeme fašističke NDH što potvrđuju relevantna historiografska istraživanja i povijesni izvori. U svojoj izjavi predsjednica propušta nedvosmisleno okarakterizirati ovaj pozdrav i ukazati da je vrijednosno potpuno suprotan ustavnim načelima Republike Hrvatske iako je prisegla brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka RH.

Napominjemo kako je Inicijativa mladih za ljudska prava uputila u petak Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu uprave, odborima i klubovima zastupnika Hrvatskog sabora prijedlog za cjelovito, zakonito i održivo rješenje u vezi sa spornom pločom u Jasenovcu na kojoj stoji pozdrav ”Za dom spremni”. Ministarstvo uprave već sutra može poništiti rješenje o registraciji UDHOS grada Zagreba, a Vlada nakon toga zakonito može ukloniti ploču postavljenu u blizini spomen područja Jasenovac.

Ovaj primjer spomen ploče u Jasenovcu na kojoj je javno istaknut simbol mržnje pokazuje da su najviše instance vlasti uključujući predsjednicu i premijera Republike Hrvatske potpuno nesposobne institucije kada je riječ o efikasnom nadziranju poštivanja Ustava. Osim toga one su sklone zlonamjernim tumačenjima povijesti i manipulaciji interpretacijama ustavnih i zakonskih odredbi kako bi prikrili manjak vlastite političke hrabrosti i osjećaja bazične odgovornosti za uklanjanjem simbola fašizma iz javnog prostora. Očekujemo da će u ime zaštite ustavnih načela RH predsjednica Republike prestati manipulirati povijesnim činjenicama, a premijera pozivamo da je dužan stati u obranu istih ustavnih načela i ukloniti spornu ploču iz Jasenovca.

 

 

Foto: Al Jazeera Balkans