Dosije

PREDSTAVLJANJE DOSJEA: JNA U RATOVIMA U HRVATSKOJ I BIH


Povodom 27. obljetnice pada Vukovara, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb, Fond za humanitarno pravo Beograd i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu vas pozivaju na predstavljanje publikacije Dosije: JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH – uloga Jugoslavenske narodne armije (JNA) u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) i njezina transformacija iz jugoslavenske u srpsku vojsku.

Predstavljanje će se održati  u petak 16. studenoga 2018., s početkom u 12.00 h, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14.

Na predstavljanju će govoriti:

Ivana Žanić, urednica dosjea i voditeljica pravnog tima u Fondu za humanitarno pravo,

Jovana Kolarić, autorica dosjea, Fond za humanitarno pravo,

Nemanja Stjepanović, novinar i aktivist (supervizor dosjea),

Ivo Josipović, predsjednik RH od 2010. do 2015. i

Vesna Teršelić, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću

Radi se o najopsežnijem dosjeu FHP-a do sada koji obuhvaća razdoblje od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća pa sve do svibnja 1992. godine i bavi se pripremom JNA i političkih struktura SFRJ i Srbije za ratove, kao i sudjelovanjem JNA u sukobima i njezinim doprinosom ostvarenju ratnih ciljeva rukovodstava Republike Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

Dosjei predstavljaju rezultat istraživanja Fonda za humanitarno pravo o potencijalnim počiniteljima ratnih zločina i drugih zločina prema međunarodnom pravu tijekom ratova iz 1990-ih godina vođenih na području bivše Jugoslavije. Njihov cilj je da javnosti predstave dokaze i podatke o masovnim zločinima čiji počinitelji do sada nisu izvedeni pred lice pravde. Dosjeima se upućuje zahtjev institucijama da procesuiraju sve osobe odgovorne za zločine u svojstvu izvršitelja, naredbodavaca ili po zapovjednoj odgovornosti, u cilju uspostavljanja vladavine prava i suočavanja s nasilnom prošlošću u post– jugoslavenskim zemljama.

Facebook event

Projekt financijski podupire Europska unija kroz Program za prava, jednakost i građanstvo, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske te Grad Zagreb.