VUK_1756a

Predstavljen izvještaj ‘Poboljšanjem pravnog okvira do djelotvornijeg procesuiranja seksualnog nasilja kao vida izvršenja ratnih zločina’


Inicijativa mladih za ljudska prava u ponedjeljak je u prostorijama Kuće Europe u Zagrebu predstavila zagovarački izvještaj o uvođenju Pravila 96 Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u hrvatsko zakonodavstvo. Izvještaj je izrađen s ciljem daljnjeg poboljšanja zakonodavnog okvira, poboljšanja statusa žrtve u postupku te procesuiranja seksualnog nasilja kao vida ratnog zločina. Autori izvještaja su istaknuli snažnu potrebu za konkretno uvođenje principa iz Pravila 96 u domaće zakonodavstvo i sudsku praksu.

Izvještaj pod nazivom „Poboljšanjem pravnog okvira do djelotvornijeg procesuiranja seksualnog nasilja kao vida izvršenja ratnih zločina“ predstavile su autorice: stručna suradnica Inicijative mladih za ljudska prava Stephanie Stelko, pravnica Milena Čalić Jelić te programski direktor Inicijative Mario Mažić.

Predstavljanju izvještaja prisustvovali su predstavnici stranih veleposlanstava te predstavnici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Ureda pučke pravobraniteljice, Ministarstva hrvatskih branitelja, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Udruge žena Domovinskog rata i drugih nevladinih udruga.

Pravilo 96 propisuje, između ostaloga da se u slučajevima seksualnog delikta kao ratnog zločina na sudu neće tražiti dodatno potkrepljivanje svjedočenja žrtve te da se ranije seksualno ponašanje žrtve ne prihvaća kao dokaz u postupku.

Provedenim istraživanjem o praksi sudova u Hrvatskoj prilikom procesuiranja slučajeva ratnog seksualnog nasilja autorice i autori su primijetili nedostatak senzibiliteta na sudovima prilikom uzimanja iskaza, nedostatnost sudova za pružanje zaštite žrtvama i svjedocima ovih kaznenih djela, a u sudnicama su u nekim slučajevima postavljana neprimjerena pitanja usmjerena protiv integriteta žrtava. Navode i neke pozitivne pozitivne promjene u zakonskom okviru.

Više o izvještaju možete pronaći na sljedećim poveznicama:

sažetak

izvještaj pdf