PRIJAVI SE! (4)

PRIJAVI SE – Škola drugačijih sjećanja, Stolac 2018.


ŠKOLA DRUGAČIJIH SJEĆANJA STOLAC 2018

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH uz podršku forumZFD i ove godine organizira Školu drugačijih sjećanja u Hercegovini.

Što je Škola drugačijih sjećanja?

Škola drugačijih sjećanja je ljetni edukativni program baziran na studijskim posjetama čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista/kinja za ljudska prava, predstavnika/ca vjerskih zajednica, historičara/ki, žrtava i svjedoka/inja o procesu pomirenja i suočavanja s prošlošću. Škola obuhvaća posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica sa šireg područja jedne regije.

Iniciran od strane svojih aktivista i aktivistkinja, YIHR BiH je ovaj program pokrenuo 2014. godine s ciljem upoznavanja mladih s događajima iz posljednja dva rata na području Hercegovine. Aktivnosti Škole obuhvaćaju obilaske mjesta stradanja, lokacija masovnih grobnica, koncentracionih logora, vjerskih objekata, mezarja i grobalja, spomenika i memorijala. Od 2016. godine je Škola regionalnog karaktera, te se sudionicima/cama iz BiH pridružuje i manja grupa iz susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ovogodišnja Škola u Stocu

Škola drugačijih sjećanja uključuje obilaske lokacija ratnih zločina, kao i važnih mjesta za istraživanje rata u Bosni i Hercegovini na području regije Hercegovina.
Škola kreće okupljanjem u Sarajevu 24.8., nakon čega sudionici/ce odlaze u Stolac koji će biti ‘baza’ Škole do 29.08. kada se vraćaju u Sarajevo, gdje se aktivnosti završavaju 30. augusta.
U sklopu Škole su planirane posjete Radimlji, Rotimlji, Koštanoj bolnici, Ravnom, Prebilovcima, Širokom Brijegu, Kruševu, Bradini i Grabovici.
Glavni cilj Škole drugačijih sjećanja je pružiti novim generacijama priliku u kojoj mogu sagledati ratove devedesetih iz različitih perspektiva te saznati kako na različite događaje iz tog vremena gledaju direktni svjedoci, preživjeli i stručnjaci.
Svi zainteresirani trebaju PRIJAVNI OBRAZAC skinuti, ispuniti i poslati na prijave@yihr.org do 18.08.2018. godine.