plenki voda

Priopćenje povodom skandalozne izjave premijera Andreja Plenkovića za vrijeme zasjedanja Sabora RH


Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje skandaloznu izjavu premijera Andreja Plenkovića koju je uputio  na jučerašnjoj sjednici Sabora tijekom aktualnog sata nakon pitanja zastupnika Nenada Stazića o cijeni ugovora sklopljenog između premijera i saborskog zastupnika dijaspore Željka Glasnovića u kojem se najavljuje isplata mirovina pripadnicima HVO-a.

U odgovoru na postavljeno pitanje premijer je izjavio sljedeće: ”Pripadnici HVO-a sudjelovali su u obrambenom ratu. Možemo im biti zahvalni za ‘čuvanje leđa’ ”.

Premijer Plenković jučerašnjom je izjavom u potpunosti negirao utvrđene činjenice pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) koje jasno govore o karakteru sudjelovanja HVO-a i Republike Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini.

MKSJ je utvrdio kako je Republika Hrvatska imala ukupnu kontrolu nad snagama HVO-a i pomagala u vođenju i koordinaciji ovih jedinica te je jasno utvrdio kako je između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine postojao međunarodni sukob te se ne može govoriti o obrambenom karakteru rata. S obzirom na to da se sukob vodio na teritoriju BiH, djelovanje jedinica HVO-a ne predstavlja obranu Republike Hrvatske već osvajačke tendencije tadašnjeg političkog vodstva RH i ugrozu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine koje su u tom razdoblju bile u sukobu s Armijom BiH.

Za vrijeme Hrvatsko-bosanskog sukoba koji je započeo 1993. pripadnici HVO-a počinili veći broj zločina za koje je pred međunarodnim i nacionalnim sudovima osuđen niz dužnosnika HVO-a. Jedan od njih je i zločin u Ahmićima 16.4.1993. u kojem je ubijeno preko stotinu ljudi, uključujući 11 djece i maloljetnika.

Nadalje, jedinice HVO-a pod efektivnom kontrolom RH su provodile ubijanja, mučenja i zlostavljanja civila ili ratnih zarobljenika (za što je između ostalog osuđen niz političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne i HVO-a) čime su bili instrumentalizirani u sukobu koji se nikako ne može okarakterizirati kao obrambeni rat. Premijer Plenković mora razumjeti da provođenje zločina protiv čovječnosti nije legitimna metoda obrane teritorija niti ”čuvanja leđa”.

Poražavajuća je činjenica da premijer ignorira žrtve za koje su odgovorni pripadnici HVO-a, odbija se suočiti s odgovornošću Republike Hrvatske u ratu u BiH i odbija priznati nalaze međunarodnog suda.

Podsjećamo kako je upravo na jučerašnji dan glavni tužitelj MKSJ-a i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS), Serge Brammertz prilikom obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a izjavio kako države ove regije, uključujući i Hrvatsku, negiraju počinjene zločina te se odbijaju suočiti s prošlošću. ”Poruka poricanja i revizionizma je jasna i glasna”, jučer je.istaknuo Brammertz, a izjava premijera Plenkovića upravo to potvrđuje.

Stoga pozivamo još jednom predsjednika Vlade RH, g. Andreja Plenkovića da prizna utvrđene činjenice iz niza presuda MKSJ-a i time zaštiti barem minimum dostojanstva naše Republike, građana i građanki te jasno pokaže kako je Republika Hrvatska država vladavine prava, temeljena na zakonima i principu pravde.

 

Foto: net.hr