press-release

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: Deklaracija o Domovinskom ratu nije usklađena s presudama međunarodnih sudova


Inicijativa mladih za ljudska prava zahtijeva da se Deklaracija o Domovinskom ratu stavi van snage

Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravlja presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Prlić i drugi. Želimo izraziti zahvalnost svima koji su uložili u rad MKSJ-a i time osigurali da se proces uspostavljanja pravde vodi unatoč tome što Republika Hrvatska i druge zemlje u regiji nisu bile u stanju objektivno i sukladno standardima voditi postupke za utvrđivanje odgovornosti za zločine.

Ovo je trenutak u kojem se Republika Hrvatska s posebnom pozornošću treba osvrnuti na nasljeđe MKSJ-a i pokrenuti ozbiljan proces suočavanja s prošlošću. Ignoriranjem i negiranjem nasljeđa ovog suda RH ne može graditi odgovorno društvo temeljeno na principu vladavine prava.

U cilju ostvarenja odgovornog, slobodnog i pravednog društva, predlažemo predstavnicima vlasti da pokrenu postupak stavljanja van snage Deklaraciju o Domovinskom ratu.

Ovaj dokument ne temelji se na istini, monopolizira i sprječava slobodan javni govor o ratovima devedesetih godina te zatvara prostor analize, istraživanja, rasprave i diskusije koja se temelji na utvrđenim činjenicama. Kako bismo zaštitili vrijednosti demokratskog i slobodnog društva ne smijemo dopustiti da se očite laži institucionalno štite, onemogućavajući time slobodnu javnu raspravu.

Člankom drugim Deklaracije o Domovinskom ratu konstatira se sljedeće: “Republika Hrvatska vodila je pravedan i le­gitiman, obrambeni i oslobodite­ljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.”

Navedeno je najočigledniji primjer neusklađenosti Deklaracije s presudama MKSJ-a koje su jasno utvrdile međunarodni karakter oružanog sukoba između Republike Hrvatske i BiH, pri tom utvrdivši da je RH imala kontrolu nad vojnim snagama Hrvata u BiH, a utvrđen je i politički cilj odvajanja dijela teritorija BiH te njegovo pripajanje Republici Hrvatskoj.

Iako MKSJ presuđuje na temelju individualne kaznene odgovornosti, mi kao građani Republike Hrvatske kao i predstavnici vlasti naše države, moramo dati nedvosmislenu osudu politike koju je tadašnje vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom vodilo u Bosni i Hercegovini. Mi, Inicijativa mladih za ljudska prava se obvezujemo kako ćemo ustrajno raditi na ostvarenju društva mira, tolerancije i pravde, stalno podsjećajući na odgovornost za počinjene zločine i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu.