Omreza&YIHR

Priopćenje za javnost: SPOMENDAN U SJEĆANJE NA SVE CIVILNE ŽRTVE RATA


Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska i Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj na dan stradanja civila na području zapadne Slavonije, Zagreba i okolnih gradova predlažu da se 2. svibnja proglasi spomendanom u sjećanje na sve civilne žrtve rata.

 

Povodom 23. obljetnice stradanja civila na području zapadne Slavonije i u Zagrebu, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska i Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj zajedno se prisjećaju civilnih žrtava rata stradalih tih dana kako bi doprinijeli procesu pomirenja u našem društvu. Poštivanje ljudskih prava, vladavina prava i osuda svih ratnih zločina vrijednosti su koje nas spajaju i koje moramo čuvati.

Podsjećamo, 2. svibnja 1995. završavala je operacija “Bljesak” Hrvatske vojske tijekom koje je ubijeno ili se nestalima smatra 283 osobe, 79 je još neidentificiranih žrtava i neutvrđen broj ranjenih. Snage Republike Srpske Krajine uzvratile su granatiranjem Zagreba i okolnih gradova, pri čemu je tijekom dva dana u Zagrebu poginulo 7 osoba, također civila, a njih 214 je ranjeno u napadima na glavni zagrebački trg i područje šireg centra grada.

Za granatiranje Zagreba pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju odgovarao je Milan Martić koji je u listopadu 2008. pravomoćno osuđen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na kaznu od 35 godina zatvora.

Upozoravamo na izostanak pokretanja sudskih procesa za ratne zločine počinjene tijekom operacije “Bljesak”. Inicijativa mladih za ljudska prava još je 2012. godine podnijela kaznenu prijavu protiv počinitelja ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika nakon ove vojno – redarstvene akcije koja nije rezultirala procesuiranjem počinitelja.

Datum 2. svibnja 1995. smatramo simbolički važnim jer su istog dana u velikom broju stradavali građani i građanke Republike Hrvatske, civili i hrvatske i srpske nacionalnosti. Nacionalni ili bilo koji drugi identitet nikada ne smije biti prepreka ostvarivanju prava ovih i svih drugih žrtava na pravdu, istinu i reparacije.
Na današnji dan želimo pozvati hrvatsku javnost, predstavnike u Hrvatskom saboru i Vladu Republike Hrvatske da zajedno iskažemo solidarnost. Neka se ovaj dan proglasi spomendanom u sjećanje na sve civilne žrtve rata. Želimo društvo koje poštuje sve žrtve neovisno o bilo kojem identitetu pa tako i nacionalnom, društvo koje vrednuje mir kao svoju najveću vrijednost.

 

Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj                           Inicijativa mladih za ljudska prava