33338133_1008795209283084_6367911430095634432_n

Putujuća škola o nacionalizmu


Krajem svibnja 2018. Inicijativa mladih za ljudska prava organizirala ja putujuću školu o nacionalizmu u kojoj su sudjelovali mladi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova. Posjetili su brojna mjesta stradanja u ratovima devedesetih, a o njihovom putovanju piše Nevena Balažević, koordinatorica outreach programa Inicijative.

Tuzla, grad u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, 2. listopada 1943. godine postala je najveći oslobođeni grad u Europi. Unatoč činjenici da je grad ponovno okupiran, te konačno oslobođen u rujnu 1944. godine, 2. listopada se već desetljećima slavi kao dan kada je antifašizam izborio slobodu za Tuzlu. Snažno antifašističko opredjeljenje, multikulturalnost i antinacionalizam karakterizirali su Tuzlu čak i za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina.

Pred sam kraj rata, u svibnju 1995. godine u Tuzli se dogodio masakr nad civilnim stanovništvom koji će ostaviti dubok i bolan trag u životu grada. 25. svibnja, nekada Dan mladosti, od 1995. godine obilježava se kao dan žalosti u Tuzli.

Vojska Republike Srpske je na taj dan u 20:55h s planine Ozren ispalila granatu koja je ubila 71 i teško ranila 124 osobe. Prosjek godina žrtava bio je 24 godine. Novak Đukić, general VRS 2014. godine pravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ali se nije odazvao na služenje kazne. Danas se nalazi na slobodi i živi u Srbiji.

Komemorativnom obilježavanju masakra na Tuzlanskoj kapiji, poznatom okupljalištu mladih, ove godine nazočili su i mladi iz regije, sudionici Putujuće škole o nacionalizmu.

Sudionici škole su,  osim Tuzle, imali priliku posjetiti Beograd, Batajnicu, Hrtkovce, Novi Sad, Vukovar, Osijek, Srebrenicu i Sarajevo. Kao posljedica ratnih zbivanja tijekom devedesetih godina svaki od ovih gradova predstavlja mjesto sjećanja na masovna kršenja ljudskih prava.

U Batajnici, naselju nadomak Beograda, pronađeni su posmrtni ostaci 700 žrtava zločina koji su počinjeni na više mjesta na Kosovu. U tom naselju danas ne postoji nijedan znak sjećanja na žrtve.

Vojvođansko mjesto Hrtkovci danas su simbol zastrašivanja i protjerivanja hrvatskog stanovništva iz Vojvodine tijekom devedesetih godina. Pravomoćno osuđeni ratni zločinac, Vojislav Šešelj, odlučno negira utvrđene činjenice o zločinima za koje je osuđen. I dalje je zastupniku Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Vukovar, grad čija nedavna prošlost pamti strašna ratna razaranja, još uvijek je podijeljen, kako tvrde mediji. Srbi i Hrvati žive jedni pored drugih, ne jedni s drugima. Suprotno medijskim tvrdnjama, dio Vukovaraca tvrdi da mediji daju lažnu sliku o Vukovaru s ciljem perpetuiranja međunacionalne netrpeljivosti. Koja god verzija bila bliža istini, činjenica je da međunacionalno pomirenje u Vukovaru još uvijek nije postignuto.  

Tuzla, Batajnica, Hrtkovci i Vukovar samo su neka od brojnih mjesta koja su bila poprište strašnih ratnih razaranja i zločina. Inicijativa mladih za ljudska prava je u periodu 20.-27.5.2018. organizirala prvu Putujuću školu o nacionalizmu.

Ideja škole je da mladi ljudi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije prošire svoje znanje o zbivanjima iz prošlosti na mjestima gdje su se odvijali ratni zločini i druga masovna kršenja ljudskih prava tijekom ratova devedesetih godina na području bivše Jugoslavije.

Program škole usmjeren je na nacionalističku retoriku i posvećenost kultu nacija koji su doveli do velikih sukoba na ovim prostorima, a tijekom osmodnevnog putovanja organizirani su posjeti različitim mjestima sjećanja, organizacijama i udruženjima koja se bave posljedicama ratne prošlosti.

S putujućom školom o nacionalizmu, kao i drugim sličnim projektima, nastavljamo i u budućnosti te pozivamo sve zainteresirane mlade da nam se jave!