a dog's eyes

RATNI ZLOČINCI NISU NAŠI HEROJI


Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje reakcije Predsjednice RH, Predsjednika Vlade RH, Predsjednika Hrvatskog sabora te članova Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora koji su se svojim izjavama jasno i nedvosmisleno solidarizirali s ratnim zločincima, negirali njihovu odgovornost za ratne zločine i obezvrijedili utvrđene činjenice pravomoćnih presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Predsjednici Republike, Predsjedniku Vlade i Predsjedniku Sabora poručujemo da ratni zločinci nisu naši heroji.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su pravomoćno osuđeni ratni zločinci. Osuđeni su na visoke zatvorske kazne za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja. Odgovorni su za ubojstva civila i ratnih zarobljenika, uspostavu logora i zatočeničkih centara, zlostavljanja, protjerivanja te uništavanje civilnih objekata.

Šestorica osuđenih sudjelovala su u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s tadašnjim vojnim i političkim vodstvom Republike Hrvatske: predsjednikom RH Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i načelnikom Glavnog stožera oružanih snaga RH Jankom Bobetkom. Cilj zajedničkog plana bio je političko i vojno podjarmljivanje, trajno uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih Muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorija Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj Zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, te pripajanje tih teritorija u kratkom roku ili tokom dužeg razdoblja, kako bi one postale dijelom Republike Hrvatske ili bile blisko povezane s njom. Agresivan karakter sudjelovanja RH u ratu u Bosni i Hercegovini utvrđen je osim u ovom i u predmetima Aleksovski (IT-95-14/1), Blaškić (IT-95-14), Bralo (IT-95-17), Kordić i Čerkez (IT-95-14/2), Naletilić i Martinović (IT-98-34) i Rajić (IT-95-12).

Ovakvo ponašanje najviših vlasti Republike Hrvatske nije u skladu sa svrhom postojanja MKSJ-a i s duhom Ustavnog zakona i Deklaracijom suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom. Tražimo od predstavnika vlasti da se suzdrže od iskrivljavanja i lažnog prikazivanja utvrđenih zaključaka i činjenica iz presuda raspravnih i žalbenih vijeća MKSJ-a te da prestanu javnosti upućivati duboko nemoralne i neodgovorne poruke.

Prihvaćati i suočavati se s onim čime se ne ponosimo, sastavni je dio odgovorne politike, a iskreno i puno poštovanje prema žrtavama te vrijednostima pomirenja i pravde mora predstavljati prioritet društva pogotovo na područjima nedavno pogođenim ratovima.