yihrpic

Reakcija Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske i Inicijative mladih za ljudska prava Srbije na jučerašnji govor hrvatskog premijera Plenkovića povodom 25. obljetnice VRO Oluja


6.8.2020.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković dio je jučerašnjeg govora povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti posvetio odavanju poštovanja žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane. Na takav način dao je velik doprinos pomirbenom obilježavanju 25. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja”. 

Vjerujemo da će premijer Plenković i Vlada Republike Hrvatske i dalje doprinositi ostvarenju pomirenja i prava žrtava te da će premijer preuzeti odgovornost da se jučer izgovorene riječi provedu u djelo. Također, nadamo se i da će pristup suočavanju s događanjima devedesetih kakav je hrvatski premijer jučer demonstrirao motivirati i političko rukovodstvo Republike Srbije da promijeni svoja stajališta i učini isto, te prizna žrtve stradale tijekom ratova devedesetih od srpske strane kao i njihova prava.

Također, premijer Plenković je u svom govoru podsjetio i na to da su mnogi hrvatski građani, Srbi, bili prisiljeni bježati pred hrvatskim snagama. Istaknuo je i da se pomirenje mora temeljiti na činjenicama i na pravdi za sve žrtve te da je važno da se ratni zločini nastave procesuirati.

Važne su to poruke za društva koja počivaju i žele počivati na vladavini prava, poštivanju ljudskih prava, mirotvorstvu te aktivnom zalaganju za priznanje i ostvarivanje prava svih žrtava ratova devedesetih.

 

“Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. S tugom se prisjećamo stotina tisuća prognanika koji su protjerani sa svojim ognjišta. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbjeg, za mnoge Srbe to je bio zbijeg pred hrvatskim snagama. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, ali mora se još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata. Na kraju, treba iskazati prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska ili srpska. Pijetet i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime ne dovodimo u pitanje pravednost i legitimnost Domovinskog rata. Naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobjednika, koji i nakon svega žali za zločinima. Isto to očekujemo od predstavnika Srba u Hrvatskoj, koji moraju jasno iskazati pijetet prema hrvatskim žrtvama. Hrvatsko društvo mora ići naprijed, pomirba se mora temeljiti na činjenicama i na pravdi za sve žrtve. Svi oni zločini koji ne zastarijevaju nastavit će se procesuirati.” – Andrej Plenković, 5.8.2020, Knin