sarajevorekom

REKOM kao preduvjet trajnog mira na Zapadnom Balkanu


Koalicija za REKOM, povodom Međunarodnog dana mira poziva predsjednike država nastalih raspadom SFRJ da potpišu sporazum o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim u razdoblju od 1991. do 2001. godine (REKOM) i tako doprinesu izgradnji dobrosusjedskih odnosa, javnom priznanju svih žrtava koje predstavlja preduvjet izgradnji mira i povjerenja, a istovremeno i garanciju neponavljanja ratnih zločina.

Obaveza je predsjednika i vlada postjugoslavenskih zemalja da osiguraju trajni mir u regiji, a osnivanje REKOM-a ima veliki potencijal da im u toj obavezi pomogne.

Podsjećamo da je Inicijativa za formiranje REKOM-a postala dio Berlinskog procesa i da je u završnoj Deklaraciji Predsjedavajućeg Summita Zapadnog Balkana održanog u Trstu 12. srpnja 2017. godine prepoznata uloga REKOM-a kao jedinstvenog regionalnog mehanizma koji predstavlja vezu između uspješne regionalne suradnje i pomirenja u regiji.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana s budućim proširenjem Europske unije na zemlje zapadnog Balkana. Plan je da se konferencije održavaju svake godine u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Prva konferencija održana je 2014. u Berlinu, a sljedećih godina u Beču, Parizu i Trstu. Posljednja bi se trebala održati sljedeće godine u Londonu. Na svim dosadašnjim konferencijama sudjelovali su i hrvatski premijeri Zoran Milanović, Tihomir Orešković i Andrej Plenković.

Koalicija za REKOM okuplja više od 1800 organizacija civilnog društva, pojedinaca/ki iz svih država nastalih raspadom bivše SFRJ. Među njima su i udruge roditelja i obitelji nestalih osoba, veterana, novinara, predstavnika manjinskih etničkih zajednica, organizacija za zaštitu ljudskih prava i sl. Koalicija predlaže da vlade (ili države) osnuju  REKOM, nezavisnu, međudržavnu Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriju bivše SFRJ u razdoblju od 1991.-2001.