Isabell Radešić pobjednica

Izabrano je pobjedničko umjetničko rješenje za komemoraciju civilnih žrtava rata


 

Zagreb, 21.7. 2021.

 

Isabell Radešić, diplomirana arhitektica iz Pule, pobjednica je našeg natječaja za kreiranje umjetničkog rješenja za komemoraciju civilnih žrtava rata.

Početkom svibnja objavili smo natječaj u potrazi za umjetničkim rješenjem koje se može postaviti na neobilježena mjesta stradanja civila tijekom ratova devedesetih na području Republike Hrvatske.

Na natječaj se odazvalo jedanaest umjetnika, kreativaca, arhitekta i studenata. Njihove prijedloge za umjetničko rješenje za komemoriranje civilnih žrtava rata ocijenila je petočlana stručna komisija u sastavu: Zorana Unković (akademska slikarica), dr.sc. Tomislav Pletenac (kulturni antropolog), Romano Nikolić (umjetnički voditelj Arterarij), mag. art. dipl.  Hrvoje Gregorić (konzervator restaurator) te Ante Pereza (diplomant Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, član Upravnog odbora Inicijative mladih za ljudska prava).

Foto: Isabell Radešić

Proces odlučivanja uključivao je dvije faze. Prva u kojoj su članovi i članice odabrali kandidate i kandidatkinje za uži krug te druga, u kojem je organiziran razgovor s kandidatima užeg kruga u cilju davanje prilike kandidatima da jasnije i detaljnije opišu svoje prijedloge, ideje, motivaciju te druge relevantne informacije koje su htjeli podijeliti.

Jednoglasnom odlukom komisija je odabrala Isabellino rješenje. Kako sama navodi u prijavi, Isabellino umjetničko rješenje predlaže skup reflektirajućih metalnih ploha raspostranjenih diljem države u kojima promatrač vidi svoj vlastiti odraz. Elementi su fragmenti cjelokupnog spomenika i pojedinačno su nedovršeni, a oblikovani su tako da podsjećaju na komade razbijenog ogledala. Ne postoje identični elementi, ali su svi prepoznatljivi i jasni.

Foto: Isabell Radešić

Komisija smatra da je ovo odličan pristup ideji komemoracije civilnih žrtava. Jedan od članova komisije navodi kako “s jedne strane ostavlja poruku kako je svaka civilna žrtva nalik nama, a s druge kako su životi fragilni”. Pored toga, komisija je Isabellino rješenje ocijenila kao lako čitljivo, upečatljivo, dojmljivo, izvedivo i trajno.

Tim Inicijative mladih za ljudska prava zahvaljuje se svim kandidatima i kandidatkinjama na njihovoj kreativnosti i doprinosu prepoznavanja ove važne teme u okviru njihovih dostavljenih prijedloga. Također, veliko hvala članici i članovima komisije koji su svoju stručnost i vrijeme usmjerili u detaljan i posvećen rad pri odabiru najboljeg rješenja.

Pobjedničko rješenje ćemo dostaviti tijelima lokalne i područne samouprave zajedno s preporukama kako prikladno komemorirati civilne žrtve ratova. Na brojnim mjestima širem Republike Hrvatske na kojima su stradali civili tijekom ratova devedesetih ne postoje nikakve oznake. Ne praveći razliku među žrtvama, želimo potaknuti lokalne vlasti da se odgovorno suoče s prošlošću i odaju počast svim civilnim žrtvama rata.

 
Natječaj za umjetničko rješenje za komemoraciju civilnih žrtava rata je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147€ od čega je 149.922,00€ osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.