Bez-naslova

Škola drugačijih sjećanja u Hercegovini – Poziv za prijavu sudionika iz Hrvatske


Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), uz podršku Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), Katoličkog komiteta protiv gladi i za razvoj (CCFD-Terre Solidaire) i Europske komisije, organizira četvrtu regionalnu Školu drugačijih sjećanja u Hercegovini od 20. do 26. kolovoza 2017. godine.

Šta je Škola drugačijih sjećanja?

Škola drugačijih sjećanja je ljetni edukativni program baziran na studijskim posjetama čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista_kinja za ljudska prava, predstavnika_ca vjerskih zajednica, povjesničara_ki, žrtava i svjedoka_inja o procesu pomirenja i suočavanja s prošlošću. Škola obuhvaća posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica sa šireg područja jedne regije.

Iniciran od strane svojih aktivista i aktivistkinja, YIHR BiH je ovaj program pokrenuo 2014. godine s ciljem povećanja stupnja upoznavanja mladih o događajima iz posljednja dva rata na području Hercegovine, a od 2017. godine se osim programa u Hercegovini organizuje i program u istočnoj Bosni – gornjem Podrinju. Aktivnosti Škole obuhvaćaju obilaske mjesta stradanja, lokacije masovnih grobnica, koncentracijskih logora, vjerskih objekata, mezarja i groblja, spomenika i memorijala. Od 2016. godine je Škola regionalnog karaktera, te se sudionicima iz BiH pridružuje i manja grupa iz susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

O ovogodišnjem programu u Hercegovini:

Škola drugačijih sjećanja u Hercegovini se realizira u periodu od 20. do 26. kolovoza 2017. godine, tako što okuplja sudionike i sudionice 20. kolovoza u Sarajevu odakle sutradan ujutru kreće prema Stocu gdje je baza Škole. Škola potom nekoliko dana provodi u Stocu odakle se ide u obilaske lokaliteta širom Hercegovine, sve do povratka u Sarajevo 25. augusta, gdje se sutradan završavaju aktivnosti Škole.

U sklopu ovog programa sudionici i sudionice će imat priliku posjetiti širu okolinu Stoca, Čavkaricu, Prebilovce, Široki Brijeg, Mostar, Žitomsiliće, Grabovicu i Bradinu, te saznati više o neispričanim pričama iz ovoga kraja. Osim posjeta, biti će organizirane i posebne projekcije filmova te tematske diskusije.

Kako se prijaviti?

Uvjeti za prijavu sudionika:

  • Dobrodošli su svi rođeni/e od 1990. do 1999. godine, a koji/e će na dan početka Škole biti punoljetni/e (imati 18 i više godina)
  • Posebno se ohrabruje sudjelovanje onih koji ranije nisu imali/e priliku biti dio programa koji se bave suočavanjem s prošlošću
  • Prijave se primaju do 14. 8. 2017. u 12 sati. Prijaviti se možete putem obrasca koji se nalazi ovdje

Najkasnije 15. kolovoza će svi/e prijavljeni/e biti obaviješteni/e o ishodu prijave.

Više informacija:

Tokom trajanja programa je sudionicima i sudionicama osigurana hrana, osvježenje, smještaj i prevoz. Preliminarni program Škole zajedno sa fotografijama iz prošlogodišnje generacije će biti objavljene prije zatvaranja poziva za prijavu.

Za sve dodatne informacije nas možete kontaktirati na nikola.puharic@yihr.org. Koordinatori Škole drugačijih sjećanja u Hercegovini su Nedim Jahić i Rasim Ibrahimagić koji su sudjelovali u izradi, pripremi i realizaciji ovog programa 2014., 2015. i 2016. godine.