img_9684-1

Spomen ploča u Jasenovcu: prema saznanjima Inicijative, DORH nije postupio po kaznenoj prijavi u zakonskom roku


Dana 29. prosinca 2016. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava postavila je naljepnicu s pismom članovima HOS-a preko ploče s istaknutim spornim pozdravom u Jasenovcu. Prema našim saznanjima, vrlo brzo nakon postavljanja ove naljepnice, predstavnici HOS-a podnijeli su kaznenu prijavu protiv predstavnika/ca Inicijative.

Istoga dana, policija je iznimnom ažurnošću postupila po kaznenoj prijavi predstavnika HOS-a te je pozvala troje predstavnika/ca Inicijative na obavijesni razgovor u PP Novska. Svih troje predstavnika/ca Inicijative su se ovom razgovoru odazvali bez odgode te su dali svoje iskaze. Nekoliko dana kasnije, Inicijativa je glavnom državnom odvjetniku uputila i dopis u kojem se kao organizacija stavila na raspolaganje za davanje bilo kakvih dodatnih iskaza, dokumenata ili drugih informacija koje mogu biti od pomoći DORH-u u utvrđivanju eventualne kaznene odgovornosti predstavnika/ca Inicijative.

Danas je istekao rok iz stavka 1. članka 206.b Zakona o kaznenom postupku. Prema našim saznanjima, Državno odvjetništvo RH nije postupilo po kaznenoj prijavi sukladno zakonskom roku.

Nikako ne možemo shvatiti što je to tako problematično u ovom predmetu da DORH u šest mjeseci nije u mogućnosti procijeniti je li ovdje bilo kaznenog djela ili ne te nas o rezultatima procjene obavijestiti.

Nas ovo ne čudi.

Naime, 2012. godine smo podnijeli podrobno dokumentiranu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za mučenja nakon akcije ‘Bljesak’. Do danas nismo dočekali optužnicu. Također, iste smo godine kazneno prijavili Branimira Glavaša zbog javnog počinjenja kaznenog djela otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka. Ovu smo prijavu također detaljno dokumentirali. Ni po ovoj prijavi Državno odvjetništvo nije postupilo.

Smatramo da je u interesu javnosti znati kako institucije progona očito nisu u mogućnosti ili ne žele postupati sukladno zakonskim rokovima. Također, moramo biti svjesni mogućnosti da je nepostupanje možebitno uzrokovano političkim razlozima.

Stoga pozivamo glavnog državnog odvjetnika g. Dinka Cvitana da hitno objasni ovakve ozbiljne nedostatke u radu DORH-a te da učini sve u svojoj moći, a što mu je i dužnost i posao, da tijela progona postanu funkcionalna te napokon garantiraju vladavinu prava u Republici Hrvatskoj i pristup pravdi svim građanima pod istim uvjetima, a što očito danas nije slučaj.

30.6.2017.