SFF (Re)kreiranje sjećanja U očima mladih

Sudjelovanje na panelu (RE)Kreiranje sjećanja na Sarajevo Film Festivalu


Zagreb, 23.8.2021.

U srijedu 18. kolovoza 2021., asistentica na programima za pravdu i pomirenje Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska, Ana Gvozdić, sudjelovala je na panelu “(RE)Kreiranje sjećanja” koji se održao u sklopu programa “U očima mladih” u okviru programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala koji se ove godine održao u trajanju od 13. kolovoza do 20. kolovoza.

Na panelu je sudjelovalo 25 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije koji su dio programa “U očima mladih”. Navedni program organiziran je od strane Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO), ForumZFD-a i USAID-ovog mirovnog projekta Pro-budućnost. Tijekom šestodnevnog programa “U očima mladih”, mladi su iznosili svoja mišljenja, pratili filmove iz programa “Suočavanje s prošlošću” te zajedno s aktivistima, istraživačima i filmskim profesionalcima raspravljali o razumijevanju prošlosti te njezinoj ulozi za pomirenje i izgradnju bolje budućnosti.

Na panelu (RE)Kreiranje sjećanja prisustvovali su i Najwa Najjar, redateljica filma “Ni na nebu ni na zemlji” koji je prikazan na Sarajevo Film Festivalu te dr. sc. Senadin Musabegović, esejist, književnik i profesor povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Razgovor je moderirala Lejla Gačanica, pravna savjetnica i nezavisna istraživačica.

Osvrćući se na kontekste Izraela i Palestine kao i prostora zemalja bivše Jugoslavije, razgovaralo se o potisnutim sjećanjima te ulozi državne politike u kreiranju dominantnih narativa vezanih za prošlost te njihovom utjecaju na stvaranje nacionalnih identiteta. Također, istaknuta je uloga umjetnosti u naglašavanju ljudskih iskustava konflikta, dok je naša asistenica Ana ukazala na rad organizacija civilnog društva u području neformalnog obrazovanja mladih kao i zagovarački rad prema lokalnim i državnim vlastima. 

Zahvaljujemo se panelistima i moderatorici na zanimljivom razgovoru, organizatorima na pozivu za sudjelovanje na ovom bitnom događaju te mladima na njihovom aktivnom sudjelovanju.