hrvatiusrbiji

Susret predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije doprinio je međusobnom uvažavanju, dijalogu i smirivanju tenzija


Inicijativa mladih za ljudska prava pohvaljuje konstruktivan dijalog između najviših dužnosnika Republike Hrvatske i Republike Srbije, a posebno najavu pokretanja razgovora o bilateralnom Ugovoru o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina. Inicijativa će u narednom razdoblju pratiti proces donošenja Ugovora, a u cilju potpore procesu cjelokupnog dijaloga uskoro će predstaviti prijedlog javne politike s definiranim otvorenim pitanjima i njihovim rješenjima.

Niz susreta najviših dužnosnika Hrvatske i Srbije važan je doprinos u okviru procesa dijaloga između dviju država s brojnim otvorenim pitanjima među kojima su položaj nacionalnih manjina,  procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih u ratovima devedesetih godina i reparacije za žrtve. Također, ovaj bilateralni susret doprinio je i zaustavljanju retorike kojom se potiče međusobna nacionalna netrpeljivosti te je ona zamijenjena ozbiljnim dijalogom čije ćemo konkretne rezultate pratiti u nadolazećem razdoblju.

Susret je ponovo potvrdio da odnose između naših dviju država i društava nastavljaju opterećivati ona najteža pitanja iz ratne prošlosti devedesetih godina i koja traže konkretna rješenja kao zalog bolje budućnosti. U tom pogledu važno je istaknuti najavu o pokretanju razgovora o donošenju Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina, kao i nastavak suradnje u pronalasku nestalih osoba.

Nakon prestanka rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je procesuirao najviše i najodgovornije dužnosnike za najteže ratne zločine i kršenja ljudskih prava, veliki posao u nastavku procesuiranja ratnih zločina pripao je nacionalnim pravosuđima. U tom smislu, suradnja u kaznenom progonu preduvjet je bez kojeg nije moguće uspješno procesuiranje i donošenja pravde za žrtve i njihove obitelji.

Pozivamo obje strane da navedenim obećanjima pristupe odgovorno i u najboljoj namjeri za ostvarivanje pravde za žrtve i omogućavanje pomirenja kao zaloga bolje budućnosti za naša društva i nove generacije.

 

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija