rekom 3

U Hrvatskoj prikupljeno više od 5600 potpisa podrške osnivanju REKOM-a


U svibnju ove godine Inicijativa mladih za ljudska prava je organizirala prikupljanje potpisa podrške osnivanju REKOM -a u Hrvatskoj, gdje je prikupljeno više od 5600 potpisa, dok je ukupno u regiji (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo) prikupljeno više od 50,000 potpisa podrške osnivanju. Ovu bi brojku Vlada Republike Hrvatske trebala shvatiti kao odgovornost i kao poziv da uloži dodatne napore u procese pomirenja, a prije svega da podrži osnivanje REKOM-a na sastanku koji će se u okviru Berlinskog procesa ove godine u srpnju održati u Trstu.

Koaliciju za REKOM čini preko 2,000 organizacija civilnog društva i pojedinaca iz svih država nastalih nakon raspada Jugoslavije koji na ovaj način nastoje doprinijeti utvrđivanju činjenica o žrtvama ratova, suočavanju s prošlošću u poslijeratnim društvima i u konačnici, pomirenju. Koalicija zagovara da države regije osnuju REKOM-Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju nekadašnje SFRJ od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine. Od početka zagovaračkog procesa iz 2011. godine više od 600.000 građana iz svih postjugoslavenskih zemalja potpisalo je peticiju za osnivanje REKOM-a, od čega više od 25 000 iz Hrvatske.

Kampanja je provođena najvećim dijelom prikupljanjem potpisa podrške na štandovima u Zagrebu, ali i jednim manjim dijelom u Rijeci. U prikupljanju potpisa sudjelovalo je preko 20 volontera koji su na ovaj način dali svoj doprinos ovom projektu. Ono što građani svojim potpisom poručuju je da žele da vlade u državama u regiji podrže osnivanje REKOM-a, koji bi trebao utvrditi popis svih žrtava ratova koji su se na području država nastalih raspadom SFRJ odvijali od 1991. do 2001. godine. Konkretno, traži se da se prikupe dokazi o okolnostima smrti ili nestanka za oko 130,000 civilnih i vojnih žrtava te da se izradi registar logora i drugih mjesta zatočenja.

Ovih 5600 potpisa prikupljenih u Hrvatskoj, jedinoj članici Europske unije u kojoj se kampanja provodila, u samo dva tjedna kampanje koja je provođena uglavnom samo u Zagrebu, predstavljaju znatnu podršku javnosti koja je prepoznala ideju o osnivanju REKOM-a kao bitnu za daljnje unapređivanje odnosa među zemljama zapadnog Balkana.