reihl kir

Umjesto veličanja rata, Zagreb treba ulicu mirotvorca Reihl-Kira


Inicijativa mladih za ljudska prava danas je u proceduru Gradske skupštine Grada Zagreba uputila prijedlog imenovanja „Ulice Josipa Reihl-Kira“ u novom zagrebačkom naselju Podbrežje umjesto planiranog imenovanja „Ulice stožernog generala Janka Bobetka“ na istom mjestu.

Prijedlog da ta ulica nosi naziv po optuženiku za ratne zločine Janku Bobetku, generalu JNA i HV-a danas je stavljen na dnevni red Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, što predstavlja prvi korak do imenovanja koje moraju izglasati zastupnici i zastupnice Gradske skupštine.

Kako bi zastupnici mogli donijeti informiranu i odgovornu odluku, Inicijativa mladih im je uputila i detaljan podnesak o Janku Bobetku te načelima memoralizacije u javnom prostoru u skladu s poštivanjem ljudskih prava. Janko Bobetko je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) optužen za ratne zločine u Medačkom džepu, a u nepravomoćnoj presudi iz 2013. za slučaj Prlić i ostali raspravno vijeće MKSJ-a je utvrdilo da je Bobetko bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata.

Imenovanje ulica po kontroverznim osobama, optuženicima za ratne zločine u 2017. godini ne omogućava napredak, razvoj demokracije i tolerancije u društvu. Umjesto toga, potrebno je u javnom prostoru „progovoriti“ o hrabrim mirotvorcima što će promovirati mir nasuprot ratu, a Josip Reihl-Kir, hrvatski načelnik policije, simbol je otpora ratu i međuetničkim sukobima.

Njegovo ime može ponosno nositi jedna od glavnih ulica u novom naselju Podbrežje u Zagrebu.

Ulica Josipa Reihl-Kira uvrštena je u Fond imena za imenovanje javnih površina grada Zagreba od 2014. na prijedlog Inicijative mladih za ljudska prava.

 

YIHR.podnesak

Foto: YIHR, Index, CMS