Untitled design

UPITNIK INICIJATIVE MLADIH POLITIČKIM STRANKAMA UOČI IZBORA 2020.


Političkim strankama i koalicijama koje sudjeluju na izborima koji će se održati 5. srpnja 2020. za zastupnike i zastupnice u Hrvatskom saboru dostavili smo pitanja koja se odnose na područje ljudskih prava kojem je YIHR posvećen dulje od deset godina, a tiču se tema tranzicijske pravde i suočavanja s prošlošću.

Pitali smo ih na koji način bi utjecali na smanjenje govora mržnje prema nacionalnim manjima te općenito stav o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, smatraju li da je potrebno cjelovitim zakonskim rješenjem regulirati prava civilnih žrtava rata, drže li potrebnim izmjeniti kurikulum za nastavni predmet Povijesti, kakav im je stav prema uporabi pozdrava za dom spremni, vide li važnim poticanje osnivanja REKOM-a te pridruživanje RYCO-u kao i hoće li se zalagati za izmjene i dopune Deklaracije o Domovinskom ratu.

Objavljivanjem odgovora cilj nam je javnost informirati o stavovima koje političke stranke/koalicije zastupaju u okviru predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore, a onda i stavove koje će zastupati ukoliko postanu dio zakonodavne i/ili izvršne vlasti.

1. srpnja 2020.

 

[IZBORI 2020] Pitanja i odgovori pol. stranaka iz područja tranzicijske pravde