hr en

Vijesti

Alternativni natječaj za umjetničko rješenje spomenika Franji Tuđmanu

Large tudman

Inicijativa mladih za ljudska prava raspisuje

A L T E R N A T I V N I  N A T J E Č A J

za umjetničko rješenje

Spomenika dr. Franji Tuđmanu na lokaciji Trga dr. Franje Tuđmana u Zagrebu

Ovaj natječaj Inicijative mladih za ljudska prava odnosi se na natječaj čiji je raspisivač i investitor Grad Zagreb, a provoditelj i organizator Udruženje hrvatskih arhitekata, a koji ima sljedeći opis predmeta: Izrada umjetničkog rješenja Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na lokaciji Trg dr. Franje Tuđmana u Zagrebu.

U uvodu referentnog natječaja zagrebački Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada naglašava kako je dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, svojim likom i djelom neupitno (je) obilježio suvremenu hrvatsku povijest sukladno čemu važnost postave Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku predstavlja važnost i čast o kojoj nije potrebno dvojiti.

Međutim, kao organizacija koja se zalaže za ljudska prava, kritičko promišljanje povijesti i multiperspektivan te inkluzivan dijalog o prošlosti, držimo kako se o svemu može i treba dvojiti, a naročito o osobama i događajima čije je djelovanje ili pojava izravan ili neizravan uzrok niza povreda ljudskih prava, kao što je slučaj s Franjom Tuđmanom.

Franjo Tuđman zasigurno je značajna ličnost u novijoj povijesti Hrvatske i regije. Bio je sudionik NOB-a, general major Jugoslavenske narodne armije, direktor Instituta za historiju radničkoga pokreta Hrvatske, predsjednik Jugoslavenskog sportskog društva Partizan, predsjednik HDZ-a i predsjednik Republike Hrvatske od 1990. do 1999 godine.

Ovaj natječaj stoga nudi alternativne mogućnosti kreiranja memorijalnog prostora. Promičući demokratske konstrukcije sjećanja te inkluzivnost i ravnopravnost povijesnih narativa naspram hegemonističkih, jednostranih i institucionalno nametnutih historijskih tumačenja, poštujući prava svih društvenih skupina unutar zajednice Inicijativa mladih za ljudska prava ovim natječajem želi obilježiti sjećanje na neke od najmračnijih razdoblja u moderne hrvatske prošlosti.

Stoga spomenik svojim simboličkim određenjem može uzeti u obzir da je mandat Franje Tuđmana kao predsjednika Republike Hrvatske od 1990. do 1999. obilježio:

  • koruptivan model privatizacije društvene imovine i instalacija koruptivne prakse u najvišim granama državne vlasti,

  • autoritarni poredak koji je zatirao demokratske procese, slobodu medija i kritičkog građanskog djelovanja,

  • zločini i masovna kršenja ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama, a čemu je pridonijela huškačka i šovinistička politika stranke čiji je bio predsjednik te

  • zločinačka priroda sudjelovanja RH u ratu u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Valorizirajući sjećanje na blisku prošlost natječaj teži potaknuti javnu debatu te pridonijeti kritičkom sagledavanju Franje Tuđmana i njegova nasljeđa.

PREDMET NATJEČAJA je izrada alternativnog umjetničkog rješenja Spomenika dr. Franji Tuđmanu na lokaciji Trg dr. Franje Tuđmana u Zagrebu. Umjetničko rješenje može težiti kritičkom prikazu Franje Tuđmana ili prikazu neke od komponenata njegova političkog i društvenog nasljeđa. Umjetničko rješenje može biti i iskaz solidarnosti sa žrtvama režima Franje Tuđmana.

Početak natječaja: 18. siječnja 2016.

Rok predaje natječajnih radova: 01. ožujka 2016.

Pravo sudjelovanja imaju sve fizičke i pravne osobe kao pojedinci ili grupa autora. Svaki od natjecatelja, pojedinac ili grupa autora, ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju samo s jednim radom.

O pobjedniku natječaja odlučiti će Ocjenjivački sud kojeg će formirati Inicijativa mladih za ljudska prava, a imena čijih članova/ica će biti objavljena nakon provedbe natječaja.

Nagrada za pobjednički rad iznosi 1.000,00 HRK

Za prijavu na natječaj potrebno je dostaviti :

1. Najmanje jedan model, nacrt ili maketu umjetničkog rješenja spomenika:

Ukoliko se radi o modelu ili maketi, autori/ce sami odabiru omjer.

Ukoliko se radi o nacrtu, autori/ce mogu dostaviti skice spomenika, simulacije spomenika u prostoru (AutoCAD, crtež, skica, foto-montaža, kolaž itd.)

2. Tekstualno obrazloženje ponuđenog rješenja (max. 3 stranice)

3. Osobne podatke: ime, prezime, kontakt (e-mail i telefon)

Dostava natječajnih radova:

Radove je potrebno dostaviti elektroničkom poštom (ukoliko se radi o maketi ili modelu, molimo dostavu fotografije):

Inicijativa mladih za ljudska prava

Zagreb, Hrvatska

croatia@yihr.org

s naslovom: «Za alternativni natječaj F. Tuđman»

Zainteresirani autori/ce mogu uputiti pitanja u vezi s natječajem na croatia@yihr.org do 25. veljače 2016. godine.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.