hr en

o nama

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska nevladina je organizacija za ljudska prava pod vodstvom mladih sa sjedištem u Zagrebu. Organizaciju smo osnovali 2008. godine s ciljem da doprinesemo ostvarenju pravde u slučajevima ratnih zločina, pomirenju unutar Hrvatske i s regijom te ojačavanju demokracije.

Vizija

Društvo u Republici Hrvatskoj naučilo je lekcije iz prošlosti i stremi pozitivnoj budućnosti zasnovanoj na poštivanju ljudskih prava, građanskim vrijednostima i vladavini prava.

Misija

Naš rad preispituje nasljeđe devedesetih godina, želi spriječiti ponavljanje sukoba te izgraditi društvo zasnovano na poštivanju ljudskih prava. To činimo omogućujući mladima da postanu tolerantni građani koji kritički misle o prošlosti te koji institucije aktivno pozivaju na odgovornost kroz učinkovito zagovaranje i aktivizam.

Mandat

Cilj nam je:

  • Ohrabriti mlade i omogućiti im da promijene stavove te da se bore protiv porasta nacionalizma iz 1990-ih i njegovih posljedica
  • Pobrinuti se za to da ključne institucije poduzmu korake kako bi se odgovorno suočavale s prošlošću, što uključuje i učinkovitu implementaciju mehanizama tranzicijske pravde
  • Osnažiti ekonomski deprivirane mlade i one iz ratom pogođenih lokalnih zajednica u kritičkom mišljenju, samoorganizaciji i uvođenju pozitivnih društvenih promjena

Vrijednosti

U organizaciji prakticiramo ono što u javnosti zagovaramo. U temeljima našeg pristupa su sljedeće ključne vrijednosti i ideje:

  • Odgovornost: Smatramo da je na institucijama odgovornost za ostvarivanje prava na istinu, a na društvima obaveza da to pravo zahtijevaju.
  • Antinacionalizam i antifašizam: Protiv smo ugnjetavanja i svođenja ljudskih bića na njihove pojedinačne osobine.
  • Uključivost: Prakticiramo uključivi dijalog i suradnju stvaranjem točaka za povezivanje preko granica etničkih i političkih podjela na lokalnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini. Mlade ljude smatramo aktivnim čimbenicima i su-stvarateljima budućnosti. Zbog tog smo i dosljedni u praksi horizontalne uključivosti umjesto strogih hijerarhija, kako unutar naše organizacije tako i u društvu općenito.
  • Hrabrost: Nastavljamo propitivati dominantne revizionističke narative i ostat ćemo vjerni svojem aktivističkom identitetu.
  • Solidarnost: Vjerujemo u društvo zasnovano na osjećaju zajednice, suradnji i reciprocitetu u podršci zajedničkom glavnom cilju: poštivanju ljudskih prava i vladavini prava

 

Ponosimo se rezultatima koje smo postigli od svojeg osnutka.

Pratili smo ključna suđenja za ratne zločine i promicali sudski utvrđene činjenice pazeći pritom da slušamo glasove žrtava te ih gurnemo u prvi plan – da ih čuju i javnost i institucije. Shvaćamo da bez istinski regionalne perspektive ne može doći do pomirenja.

Omogućili smo da se mladi iz regije susreću te dobiju priliku da djeluju u izgradnji budućnosti istinskog mira. Naša su regionalna nastojanja u tu svrhu bila ozbiljna: tijekom više godina naša organizacija imala je ključnu ulogu u zagovaranju institucionalizacije regionalnih razmjena mladih, što je kulminiralo pionirskim poduhvatom zasnivanja Regionalnog ureda za suradnju mladih.

Također smo koordinirali regionalnu kampanju skupljanja potpisa podrške za osnivanje regionalne komisije za istinu. Tisućama mladih ljudi pružili smo priliku da uče o prošlosti regije i bave se prijeko potrebnim ljudskopravaškim aktivizmom.

U Hrvatskoj se dosljedno borimo protiv otrovnih nacionalističkih narativa koji uče mlade da slave ratne zločince, da ne izlaze iz uskih etničkih krugova i isključuju one koji su različiti, umjesto da ih inspiriraju da kritički misle te izgrade istinski demokratsko društvo utemeljeno na ljudskim pravima.

Plivajući protiv struje, uspjeli smo razbiti tabue. Godine 2020. Vlada je po prvi puta odala počast svim civilnim žrtvama poginulim tijekom operacije Oluja. U 2021. godini naše dugoročno zagovaranje dalo je ploda kad su gradske vlasti u Zagrebu konačno poduzele korake da se poklone sjećanju na obitelj Zec koju su 1991. godine brutalno ubile hrvatske snage.

U znak prepoznavanja našeg truda i sposobnosti da inspiriramo ljudskopravaški aktivizam diljem zapadnog Balkana regionalnoj mreži inicijativa mladih dodijeljena je Nagrada za ljudska prava Václav Havel za 2019. godinu pri čemu smo bili prva nevladina organizacija koja je dobila ovo prestižno priznanje. Iste godine Inicijativi mladih – Hrvatska dodijeljena je medalja Republike Francuske “Liberté, Egalité, Fraternité” povodom našeg rada koji pomaže mladima u izgradnji zajedničkih narativa o nedavnoj prošlosti.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.