hr en

Vijesti

Javni poziv za pisanje istraživačkih članaka o uzrocima i posljedicama porasta nacionalizma

Large %c4%8dlanci web 760x400

Zagreb, 29. ožujka 2022.

Javni poziv za pisanje istraživačkih članaka o uzrocima i posljedicama porasta nacionalizma

Inicijativa mladih za ljudska prava raspisuje javni poziv za rad na istraživanju u svrhu pronalaženja i sistematiziranja uzroka i posljedica porasta nacionalizma u Hrvatskoj.

Provedba istraživanja te pisanje stručnog članka sastavni su dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organiziranje za ljudska prava koji adresira problem porasta nacionalizma u Hrvatskoj.

Fokus istraživanja trebao bi biti na pojavnostima nacionalizma u suvremenom kontekstu kroz analizu uzroka s naglaskom na suvremenu hrvatsku povijest, točnije raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i osnutak Republike Hrvatske (RH), te analizu posljedica nacionalizma za današnje iskustvo života u Hrvatskoj.

 

Teme i metodologija istraživačkih članaka

Tematska područja istraživanja su:

  • Diskriminacija i govor mržnje
  • Ekonomski uzroci nacionalizma, s naglaskom na specifičnosti manjih lokalnih zajednica
  • Utjecaj i odnos izvanrednih stanja (npr. potresi koji su pogodili Hrvatsku 2020-te godine, svjetska pandemija koronavirusa) na nacionalističke trendove
  • Međugeneracijski pregled stavova o nacionalizmu
  • Status nacionalnih manjina 
  • Izgradnja nacionalističkih mitova netom prije te nakon ratova devedesetih 
  • Odnos umjetnosti i javnih politika – uloga umjetničkog izričaja u formiranju nacionalističkih narativa
  • Simbolika u javnom prostoru (spomenici, spomen obilježja, imena javnih površina, trgova, ulica i sl.)

Za provedbu istraživanja potičemo kvalitativne istraživačke metode, uključujući intervjue i fokus grupe, kao i analizu diskursa i studije slučaja.

Očekivana duljina rada je maksimalno 20 kartica teksta (font Times New Roman, veličina slova 12, prored Jednostruko). 

Predviđeni period rada na istraživanju je od sredine svibnja do sredine srpnja 2022. godine. 

Tijekom tog perioda, zaposlenica Inicijative mladih za ljudska prava će autorima pružiti mentorsku podršku kroz redovnu komunikaciju.

 

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja koristit će se u zagovaračke svrhe Inicijative mladih za ljudska prava.

Istraživački članci će na jesen biti objavljeni u zajedničkoj publikaciji u virtualnom obliku na web stranici te društvenim mrežama Inicijative mladih za ljudska prava. Uključivat će uvod napisan od strane Inicijative mladih za ljudska prava koji će sadržavati razloge provođenja ovakvog tipa istraživanja te naznaku projekta u okviru kojeg se istraživanje provodi.

Istraživački članci će biti promovirani na društvenim mrežama i web stranici Inicijative mladih za ljudska prava te će sa svakim autorom/icom na jesen biti snimljen i kratki video razgovor koji ćemo također objaviti na društvenim mrežama Inicijative mladih za ljudska prava (FacebookInstagram). 

Publikaciju ćemo dostaviti i potencijalno zainteresiranim obrazovnim institucijama i donositeljima odluka.

 

Poziv za istraživače i istraživačice

Zainteresirane istraživače i istraživačice pozivamo da popunjenu prijavnicu (uključujući prijedlog istraživanja) i biografiju dostave na email adresu ana.gvozdic@yihr.org do 19. travnja 2022. godine. 

Prijavnicu možete pronaći ovdje: YIHR-prijavnica

Kandidatima koji se istaknu s najboljim prijavama (njih ukupno pet) ćemo se povratno javiti u roku od dva tjedna od zatvaranja javnog poziva za prikupljanje prijava.

Poziv je predviđen za istraživače i istraživačice iz Hrvatske. Posebice potičemo mlade (do 35 godina) koji se bave istraživačkim radom da dostave svoje prijedloge.

Radovi ne smiju biti prethodno objavljeni. Tekst se smatra objavljenim ako se nalazi u knjizi, časopisu i/ili na internetu prije objavljivanja odluke o izabranim autorima za pisanje istraživačkih članaka.

Za autore i autorice istraživačkih članaka te ispunjenje ostalih gore navedenih obaveza predviđen je honorar u kunskom brutto II iznosu u protuvrijednosti od 1000 eura.

Molimo zainteresirane da se s bilo kakvim dodatnim pitanjima jave do 14. travnja 2022. godine na email adresu ana.gvozdic@yihr.org.

 


 

Istraživački članci o uzrocima i posljedicama nacionalističkih trendova aktivnost je u okviru projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji je podržan sa 149.922,00€ financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.