hr en

Vijesti

Komemoracija “Obitelj Zec - 30 godina poslije”

Large obitelj zec

Zagreb, 8. prosinca 2021. 

Inicijativa mladih za ljudska prava se jučer, 7. prosinca 2021. godine, pridružila komemoraciji “Obitelj Zec – 30 godina poslije” koju su organizirali Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće.

Komemoracija je održana na Adolfovcu na Sljemenu, mjestu gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. godine, pripadnici pričuvnog sastava MUP-a RH ubili dvanaestogodišnju Aleksandru i njezinu majku Mariju. Ranije te večeri, Aleksandrinog oca Mihajla Zeca ubili su ispred njihove kuće na Trešnjevci.

Komemoraciji su se pridružili aktivisti Inicijative mladih koji su na prošlotjednoj radionici naučili o ubojstvu obitelji Zec i sudskim procesima koji su slijedili te razgovarali o kulturi sjećanja.

Ispred Antifašističke lige aktivistkinja Tatjana Dragičević istaknula je da likvidacija obitelji Zec pripada “najsramnijim dijelovima povijesti grada Zagreba”. Podsjetila je “na porodicu Zec, na njihovu nedužnost, i na zaborav u koji odlaze svi oni kojih se nije lako sjećati. Jer sjećanja na njih izazivaju nelagodu i sram. Ponekad, to je jedino što nas razlikuje – kako od zločinaca, tako i od onih koji su za taj zločin imali razumijevanja.”

Potom je pjesnikinja Sanja Baković pročitala svoju pjesmu Znak nijemog jelena, a tijekom večeri umjetnička instalacija u obliku tri svjetlosna stupa sjećanja bila je vidljiva iz većeg dijela Zagreba kao spomen na obitelj Zec.

Na komemoraciji se prvi put pojavio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je odao počast žrtvama te s Adolfovca poslao sljedeću poruku:

“Ovakvi zločini ne smiju pasti u zaborav, kako se nešto slično ne bi ponovilo u budućnosti. Želim živjeti u gradu – tako ćemo Zagreb i voditi i takav će i biti – u kojem se svatko osjeća ugodno, u kojem nema diskriminacije po bilo kojoj osnovi, bila to nacionalnost, vjerska pripadnost, boja kože ili nešto drugo.

Zato smo večeras na Sljemenu ponizno odali počast žrtvama – kao zalog bolje budućnosti, da će grad Zagreb biti otvoren za sve i da će u njemu svatko imati svoje mjesto. To je grad u koji vjerujem i to je grad kakav će Zagreb i biti.”

Podsjećamo, uoči 30. obljetnice ubojstava, dostavili smo obrazloženi prijedlog Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba za unošenje imena obitelji Zec u Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine na području Grada Zagreba te smo gradonačelniku Tomaševiću dostavili dokument koji smo izradile: “Inkluzivno sjećanje: Preporuke za komemoriranje civilnih žrtava rata za predstavnike lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj” kojim potičemo lokalne vlasti na aktivniji angažman u komemoriranju svih civilnih žrtava rata neovisno o njihovom nacionalnom podrijetlu ili etničkoj pripadnosti.


Aktivnost Kampanja 2: Komemoriranje civilnih žrtava ratova devedesetih na obilježenim i neobilježenim mjestima stradanja je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147€ od čega je 149.922,00€ osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Vizualni identitet “Fragmenti” dizajniran od strane Isabell Radešić povezuje komemoracije civilnih žrtava ratova devedesetih na području Republike Hrvatske. Izabran je kao najbolje umjetničko rješenje na natječaju koji je raspisan u cilju kompletiranja dokumenta predstavnicima lokalne i područne samouprave koji sadrži preporuke za komemoriranje civilnih žrtava te spomenuto umjetničko rješenje, a zove se Inkluzivno sjećanje: Preporuke za komemoriranje civilnih žrtava rata za predstavnike lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj”.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.