hr en

Vijesti

Moja Inicijativa - Natječaj za najbolje ideje koje doprinose lokalnim zajednicama

Large ideathon novi rok

Imaš super ideju za unapređenje lokalne zajednice i doprinos ljudskim pravima, a ne znaš kako je provesti u djelo?

Prijavi svoj interdisciplinarni tim na ideathon u sklopu natječaja ‘Moja inicijativa’ i osvoji potporu za provedbu ideje!
Potpora uključuje konzultacije i edukaciju koje će ti pomoći da provedeš svoju ideju u djelo, uz pokrivanje troškova potrebnih za njenu izvedbu. Pobjednici ideathona će dobiti podršku za profesionalnu produkciju i snimanje ‘pitcha’ ideje, a najbolje tri ideje bit će predstavljene na manifestaciji u sklopu Dana ljudskih prava 10. prosinca 2020. godine. Po završetku provedbe vaše inicijative, dodijelit ćemo simbolične nagrade i potvrde o uspješno dovršenim projektima, timovima koji su zamišljeno i ostvarili.

Cilj poziva

Cilj ovog poziva je omogućiti vam da se kreiranjem socijalnih inovacija aktivnije uključite u zajednicu kako biste povećali podršku i poštivanje ljudskih prava te odgovorili na neke od gorućih društvenih problema.

 

Kakve ideje dolaze u obzir?

Potičemo vas da pri kreiranju ideja budete vođeni vrijednostima poštivanja ljudskih prava, dostojanstva, vladavine prava, jednakosti te slobode. Želimo da kad vaše ideje budu provedene u konkretnu izvedbu doprinesu lokalnoj zajednici na način da će utjecati na smanjenje diskriminacije te govora mržnje.

Ovim natječajem razmatrat ćemo vaše ideje o tome kako riješiti probleme koji postoje u vašoj lokalnoj zajednici a tiču se nedovoljno visokog standarda ostvarenja ljudskih prava. Budite kreativni i osmislite kako biste unaprijedili primjerice život manjinama u vašem gradu ili općini, razmislite kako bi se izbjeglice mogle ugodnije osjećati u našem okruženju, kako poboljšati status žena čija prava su ugrožena, kako zaštiti okoliš te doprinijeti održivom razvoju, kako pomoći lokalnoj zajednici da se riješi teškog tereta ratne prošlosti i sl.

Vi najbolje znate koji su problemi u vašim lokalnim sredinama, mi smo tu da vam pomognemo da ih ostvarite stoga budite kreativni! :)

Ideje se trebaju implementirati do 31. ožujka 2021.

 

Tko se može prijaviti?

Na natječaj se mogu prijaviti timovi od najmanje 2, a najviše 6 osoba.

Poziv je prvenstveno namijenjen mladima (do 30 godina) koji žive na području Hrvatske te ćemo nastojati uključiti što veći broj mladih društveno-humanističkog obrazovanja. No, budući da se pozivom potiče interdisciplinarnost, timovi mogu uključivati i osobe starije od 30 i one koji nisu društvenjaci i/ili humanisti.

 

Što dobivaju pobjednici natječaja?

Prijavom na natječaj, tri pobjednička tima dobit će:

  • Virtualni trening koji će ih uvesti u metodologiju socijalnih inovacija i razvoja ideja kao što je design thinking.
  • Individualni rad s grupama na provođenju ideja u realnost u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u prostoru YIHR.huba ili virtualno (za timove koji se nalaze izvan Zagreba)
  • Produkciju ‘pitcha’ odnosno kratkog videa u kojem se predstavlja projektna ideja i izlaganje najboljih ideja na Dan ljudskih prava 10. prosinca 2020.
  • Resurse za ostvarenje i provedbu ideja u konkretna ostvarenja
  • Mogućnost povezivanja s civilnim društvom i poslovnim sektorom u svrhu razvoja i promocije inicijativa koje su nastale u sklopu ovog natječaja
  • Pomoć u implementaciji ideja
  • Potvrdu i simboličnu nagradu nakon što se projektne ideje provedu te promociju projekta

 

Kako ćemo odlučiti o pobjednicima natječaja?

Najbolje ideje odnosno timovi izabrat će neovisni žiri na temelju sljedećih kriterija:

(1) Društvena relevantnost – U kojoj mjeri ideja odgovara na goruće društvene probleme? Je li povezana s područjem ljudskih prava? U kojoj mjeri provedba ideje može pomoći lokalnoj zajednici?

(2) Izvedivost – Koliko je predložena ideja izvediva s obzirom na društveni kontekst i kapacitet tima? Jesu li planirani resursi adekvatni za izvedbu projekta

(3) Kvaliteta projektnog tima

(4) Inovativnost  Koliko su projektna ideja, metode ili pristup temi inovativni? Postoje li već neki slični projekti?
Dodatno, prednost imaju projekti koji:

 imaju interdisciplinarne timove (mlade različitih struka/interesa/iskustava)

 se provode u općinama i manjim gradovima

 se provode u depriviranim područjima, ili područjima u kojima su bila pogođena ratnim zbivanjima

 

Proces selekcije i razvoja ideja 

Nakon što se završi natječaj, u periodu od dva tjedna žiri, kojeg čine stručnjaci iz različitih područja, će na temelju kriterija opisanih u prethodnom odlomku odabrati tri najbolje projektne ideje. Pobjednički timovi će biti javno objavljeni. Nakon toga, početkom studenoga za pobjedničke timove održat će se virtualni trening te će se sa timovima individualno raditi na razvoju i predstavljanju ideja. Javno predstavljanje ideja će se održati uoči Dana ljudskih prava 10. prosinca. Rad na provedbi ideja u konkretna ostvarenja trajat će do ožujka 2021.

 

Kako se prijaviti?

Timovi se prijavljuju ispunjavanjem prijavnice do 27. listopada 2020. u ponoć.

Prijavnica: https://forms.gle/y4r6j4QhrXQJaHV57

 

Za sva dodatna pitanja, timovi se mogu javiti na yihr.hub@yihr.org s naznakom “Moja inicijativa – natječaj za najbolje projektne ideje koje doprinose lokalnim zajednicama”

Projekt Social Innovators je financiran od strane Islanda, Norveške i Lihtenštajna kroz EEA and Norway Grants Fond za zapošljavanje mladih. 

Projekt sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske. 

Organizacije koje provode projekt su Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska, Kulturno Izobraževalno Društvo Pina iz Slovenije, Nacionalna škola menadžmenta iz Bugarske i Østfold University College iz Norveške.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.