hr en

Vijesti

Nagrada Francuske Republike za ljudska prava dodijeljena Inicijativi mladih za ljudska prava

Large untitled2221

Zajedničko priopćenje za javnost

Nacionalna savjetodavna komisija za ljudska prava (CNCDH) dodijelila je 10. prosinca nagradu Francuske Republike za ljudska prava „Sloboda-jednakost-bratstvo“ Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR) iz Hrvatske, nevladinoj organizaciji s kojom Francusko veleposlanstvo u Zagrebu već godinama usko surađuje.

Ova nagrada ima za cilj prepoznati temeljnu ulogu civilnog društva u promicanju i zaštiti ljudskih prava diljem svijeta, kao i rad nevladinih organizacija i pojedinaca, bez obzira na nacionalnost i granice. Ove su godine istaknute dvije glavne teme: posebna uloga mladih branitelja ljudskih prava i dužnost bratstva. Upravo zahvaljujući potonjoj je hrvatski ogranak YIHR-a privukao pozornost izborne komisije projektom „Zajednički narativi – prošlost se nastavlja“.

Kao jedna od pet ovogodišnjih dobitnica, hrvatski ogranak Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) dio je regionalne mreže aktivne na Kosovu (od 2003.), u Srbiji (od 2003.), Bosni i Hercegovini (od 2006.), Crnoj Gori (od 2006.) i Hrvatskoj (od 2008.). Inicijativa mladih prati brojne mlade ljude u njihovim naporima da se suoče s često ratobornom prošlošću svoje zemlje te da iz nje izvuku lekcije za bolju budućnost. Kroz projekt „Zajednički narativi – prošlost se nastavlja“ oko 180 mladih (u dobi od 18 do 25 godina) sudjelovalo je u studijskim posjetima u svaku od dotičnih zemalja, kao i u diskusijama te konferencijama kako bi se ispitali dominantni diskursi o novijoj povijesti u njihovim zemljama i, na kraju, formulirali i podijelili vlastiti narativi. Na kraju ovog projekta sudionici su sastavili zbirku narativa uz pomoć stručnjaka i povjesničara iz regije.

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava je za svoj rad s mladima u području pomirenja u rujnu ove godine dobila nagradu Václav Havel koju dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.