hr en

Vijesti

Održana radionica za nastavnike i nastavnice “Antiratne i mirovne inicijative u Hrvatskoj tijekom 1990-ih”

Large different paths shared values radionica1

Zagreb, 22.7.2021.

U suradnji s Nikicom Torbicom (DKolektiv) i Linom Jurjević (HERMES) u srijedu 10. srpnja organizirali smo radionicu za nastavnike i nastavnice povijesti i društvenih grupa predmeta o antiratnim i mirovnim inicijativama u Hrvatskoj tijekom 1990-ih, temi koja je na margini društvenog sjećanja i obrazovnog programa. Pridružilo nam se 30 nastavnika i nastavnica iz raznih dijelova Hrvatske koji su pokazali interes za proširivanje nastave ovom temom, posebice pri nastavi povijesti za 8. razrede osnovne škole i 4. razrede srednje škole, kao i na nastavi iz građanskog odgoja.

Nastavnicima smo predstavili nastavni plan “Mirovni aktivizam u Hrvatskoj i regiji 90-ih” godina čija je autorica dr.sc. Maja Nenadović, a urednik Nikica Torbica. Nastavni plan nudi uvodno  promišljanje o ključnim pojmovima relevantnim za temu poput mira, aktivizma i nenasilja. Također, daje na izbor nastavnicima četiri različite aktivnosti koje mogu provesti s učenicima kako bi obradili ovu temu. Tri od četiri aktivnosti podrazumijevaju korištenje didaktičkog materijala “povijesne kartice” koji sadrži fotografije na jednoj strani, a tekst na drugoj strani, predstavljajući razne ličnosti, organizacije, događaje i pojmove vezane za mirovni aktivizam u Hrvatskoj i regiji 90-ih. U jednoj od aktivnosti učenici odabiru fotografije koje im se čine najzanimljivijim, upoznaju se s materijalom te ga potom predstavljaju u maloj skupini, pritom učeći jedni od drugh. Druga aktivnost također nudi prostor za vršnjačko podučavanje kroz pravljenje i predstavljanje plakata s fotografijama i informacijama koje su se učenicima najviše istaknule. Treća aktivnost koristi didaktički materijal u obliku kviza, dok se posljednja aktivnost oslanja na promatranje video zapisa intervjua s mirovnim aktivistima. Na kraju, nastavni plan također predlaže ideje za domaću zadaću.

Svi zainteresirani mogu pronaći nastavni plan u digitalnom obliku putem sljedeće poveznice:

http://cgo-cce.org/izdavastvo/ljudska-prava-izdavastvo/#.YOxT40kzaUl,

a pristup didaktičkom materijalu ovdje:

https://www.sutori.com/story/antiratni-i-mirovni-aktivizam-u-hrvatskoj-i-regiji-1990-ih–XqAKEhAQx8mCcN7Wrp44dGvU

Radionica je dio projekta “Različiti putevi – zajedničke vrijednosti” koji Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska provodi u partnerstvu sa Centrom za građansko obrazovanje (Crna Gora), Udruženjem za modernu istoriju (BiH), i njemačkim zakladama forumZFD i Heinrich Böll  (HBS), uz financijsku podršku Europske unije kroz program Europa za građane.

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.