hr en

Vijesti

Pamtimo civilne žrtve operacije “Oluja” u Donjem Skradu

Large donji skrad 3

Zagreb, 4. kolovoza.2021.

Na poziv Srpskog narodnog vijeća (SNV), Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska je 3. kolovoza 2021. godine sudjelovala na središnjoj komemoraciji civilnim žrtvama rata vojno-redarstvene operacije Oluja u selu Donji Skrad koja se svake godine obilježava na drugom mjestu stradanja.

Pored predstavnika obitelji žrtava i lokalnih vlasti, komemoraciji su prisustvovali Boris Milošević, Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a te Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, u Donjem Skradu je u periodu od 5. do 6. kolovoza 1995. godine stradalo šest osoba. U Dmitrovića kući su ubijeni Kata Dmitrović, Nikola Dmitrović, Zorka Gazibara, Stanka Končalović te Smiljana Končalović. Sljedećeg dana je uhvaćena i silovana Danica Dmitrović čiji je muž stradao prethodnog dana. Njezino tijelo je pronađeno u obližnjem bunaru (str. 222-223.). Počinitelji zločina nisu poznati niti su kazneno procesuirani te presude za ratni zločin još nema. 

Na jučerašnjoj komemoraciji, potpredsjednik Vlade Boris Milošević poručio je obiteljima stradalih da nisu sami i da žrtve nisu zaboravljene te je poslao poruku mira i pomirenja.

Kako ističu iz Srpskog narodnog vijeća, dolazak na ovo mjesto je “podrška sjećanju na nedužne sugrađane koji su ostali kraj svojih kuća vjerujući u svoju nedužnost”. Aneta Vladimirov, zamjenica predsjednika Srpskog narodnog vijeća,  naglasila je da “u prošlosti ne žive oni koji se sjećaju i koji prošlost poznaju” već “u prošlosti žive oni koji zaboravljaju ili oni koji prošlost zloupotrebljavaju. Mi ovdje dolazimo po znanje kako preživjeti današnji dan i svaki dan”. Naglasila je da je malo onih koji to razumiju, ali istaknula Inicijativu mladih za ljudska prava kao jednu od rijetkih.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, pozvana je da se komemoraciji obrati u ima organizacija civilnog društva koje skrbe za sjećanje na one koji su prepušteni kolektivnom zaboravu. Ukazala je na solidarnost koju je društvo pokazalo svima onima koje su pogodili potresi te istaknula kako je “za sve nas važno da i u životu i u pamćenju znamo biti jedni uz druge”.

U nadi da će ovogodišnja proslava VRO Oluje proći dostojanstveno uz poštovanje prema svim žrtvama, Inicijativa mladih će i dalje ustrajati u zagovaranju prava na istinu, procesuiranju počinitelja svih ratnih zločina, ostvarenju reparacija za sve žrtve te se boriti protiv zaborava i negiranja.


 

Kampanja 2: Komemoriranje civilnih žrtava ratova devedesetih na obilježenim i neobilježenim mjestima stradanja je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147€ od čega je 149.922,00€ osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.