hr en

Vijesti

Predstavili smo foto-priručnik Krajobrazi sjećanja na Domovinski rat

Large predstavljanje krajobrazi sjecanja min 760x400

Zagreb, 6. lipnja 2022. Godine

U petak, 3. lipnja 2022. godine, predstavili smo foto-priručnik Krajobrazi sjećanja na Domovinski rat, autora Vjerana Pavlakovića, koji je nastao kao rezultat želje Inicijative mladih za ljudska prava da produbi znanja o politici sjećanja na ratove devedesetih u Hrvatskoj, pri čemu nam je pažnja bila usmjerena ponajviše na izgradnju spomenika te u nastojanju da stečena znanja podijelimo sa zainteresiranom javnošću. 

Programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava, Branka Vierda, je s Vjeranom Pavlakovićem razgovarala o procesu stvaranja foto-priručnika, koji sadrži teoretski uvod uključujući komparativnu perspektivu i primjere spomenika širom Hrvatske s fotografijama koje su autorsko djelo Vjerana Pavlakovića. 

Oslanjajući se na sadržaj foto-priručnika, Pavlaković je govorio o utjecaju mjesta sjećanja na formiranje (nacionalnog) identiteta te o naglasku spomeničke baštine devedesetih u Republici Hrvatskoj na ratna zbivanja, vojnike i žrtve iz većinskog naroda, u odnosu na mirovne sporazume i civilne žrtve, pogotovo iz manjinskih naroda. Temeljem ovih saznanja u cilju učinkovite memorijalizacije istaknuta je važnost inkluzivne kulture sjećanja.

Uz spomenike, razgovarali smo o muralima ratnim zločincima u javnom prostoru i prepoznali potrebu za daljnjim istraživanjem ovih oblika memorijalizacije. Konačno, podijelili smo i iskustva obrađivanja srodnih tema u radu s mladima. 

Publikaciju preuzmite ovdje.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.