hr en

Vijesti

PRIJAVI SE na natječaj za kreiranje umjetničkog rješenja za komemoriranje civilnih žrtava rata!

Large natjecaj umjetnicko rjesenje facebook post1

Zagreb, 5. svibnja 2021.

Natječaj za umjetničko rješenje za komemoraciju civilnih žrtava rata

Predmet natječaja: izrada umjetničkog rješenja za komemoriranje civilnih žrtava rata

Želja Inicijative mladih za ljudska prava je realizacija umjetničkog rješenja koje će se postavljati na neobilježena mjesta stradanja civila tijekom ratova devedesetih na području Republike Hrvatske, a koje će biti dostavljeno tijelima lokalne i područne samouprave uz preporuke kako prikladno komemorirati žrtve te im na taj način odati počast.

O stradanju, traumi, pamćenju, suživotu, toleranciji, solidarnosti i budućnosti umjetnost može i zna komunicirati više i bolje od riječi. Svjesne toga, želimo pružiti priliku kreativcima i kreativkama za realizaciju takvog društvenog doprinosa.

Na području Republike Hrvatske brojna su mjesta na kojima ne postoji nikakva oznaka za stradanje civila tijekom ratova devedesetih. Želimo takvu nepravdu ispraviti te pružiti primjer kako se u skladu sa propisanim standardima ljudskih prava ne pravi razlika među žrtvama po bilo kojoj osnovi te kako je odgovorno suočavanje s prošlošću uvjet razvoja i napretka društva u sadašnjosti i budućnosti.

Početak natječaja: početak svibnja (obljetnica stradanja civila tijekom vojno redarstvene operacije Bljesak na području zapadne Slavonije 1995. te za vrijeme bombardiranja Zagreba 1995.)

Rok za predaju natječajnih radova: 15. lipnja

Pravo sudjelovanja: sve fizičke i pravne osobe kao pojedinci ili grupa autora. Svaki od natjecatelja, pojedinac ili grupa autora, ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju samo s jednim radom.

O pobjedniku natječaja odlučit će Komisija koju će formirati Inicijativa mladih za ljudska prava u kojoj će sudjelovati i stručnjaci i stručnjakinje iz različitih područja javnog i umjetničkog djelovanja. Imena članova/ica će biti objavljena nakon provedbe natječaja.

Nagrada za pobjednički rad iznosi 6 tisuća kuna*

*ukupni iznos od 6 tisuća kuna bit će u krajnjem neto iznosu umanjen za porezna i ostala terećenja sukladno pozitivnim propisima u RH ovisno o tipu ugovora koji potpisuju Inicijativa mladih za ljudska prava te autor/ica umjetničkog rješenja.

Tehničke upute za prijavitelje:

Umjetničko rješenje treba biti u formi lake prilagodljivosti te jednostavno za reproduciranje uobičajenim tehničkim sredstvima za korištenje lokalnim vlastima za komemoracije. (primjer: plaketa, plakat). Isto tako, može biti i u virtualnom ili video obliku prikladno za web stranice te korištenje na društvenim mrežama. Jednostavnija forma fizičkih instalacija također je dobrodošla kao prijedlog. Mi se nadamo da ste kreativniji od nas :)

Za prijavu na natječaj potrebno je dostaviti :

1. Najmanje jedan model, nacrt ili maketu, prikaz umjetničkog rješenja:

Ukoliko se radi o modelu ili maketi, autori/ce sami odabiru omjer.

Ukoliko se radi o nacrtu, autori/ce mogu dostaviti skice rješenja u prostoru (AutoCAD, crtež, skica, foto-montaža, kolaž itd.)

2. Tekstualno obrazloženje ponuđenog rješenja (max. 3 stranice)

3. Osobne podatke: ime, prezime, kontakt (e-mail i telefon)

Dostava natječajnih radova:

Radove je potrebno dostaviti elektroničkom poštom (ukoliko se radi o maketi ili modelu, molimo dostavu fotografije) s naslovom: «Za umjetničko rješenje komemoriranja civilnih žrtava ratova devedesetih». Pri ocjenjivanju rješenja komisija će se voditi kriterijima kreativnosti, umjetničke vrijednosti, izvodljivosti, inovativnosti, mogućnosti reprezentacije i slično.

Nakon zatvaranja natječaja u roku od 5 dana obavijestit ćemo autore rješenja koji su ušli u uži krug te organizirati razgovor putem platforme Zoom nakon kojeg će uslijediti odabir pobjedničkog rješenja.

Pobjedničko rješenje biti će posebno predstavljeno na web stranici te društvenim mrežama Inicijative mladih za ljudska prava. 

Zainteresirani autori/ce mogu uputiti pitanja u vezi s natječajem na branka.vierda@yihr.org do 20. svibnja 2021. godine. Na navedeni mail dostavljate i prijedloge svojih umjetničkih rješenja.

Natječaj za umjetničko rješenje za komemoraciju civilnih žrtava rata je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147€ od čega je 149.922,00€ osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.