hr en

Vijesti

Zagreb Youth Summit 6.-9.11.2017.

Large zgys cover

U razdoblju od 6. do 9. studenog 2017. godine Zagreb Youth Summit okupit će 200 društveno i politički aktivnih mladih pojedinaca iz cijelog svijeta s ciljem produbljivanja njihovog razumijevanja suvremenih izazova koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju stabilnosti i napretku demokracije. Summit je globalnog karaktera upravo zbog razumijevanja da se demokracija, kao univerzalna vrijednost, mora univerzalno braniti i univerzalno napredovati.

Raspored Summita možete pronaći ovdje.

NAMJERA i CILJEVI

Svjedoci smo brojnih liberalnih autokracija i iliberalnih demokracija u nastanku diljem svijeta. Ovaj fenomen, koji nastaje iz zloupotrebe izbornih procesa i drugih demokratskih mehanizama, ima zajedničke karakteristike, kao što su srozavanje medijskih i drugih sloboda te delegitimizacija političke opozicije i civilnog društva. Zagreb Youth Summit zamišljen je kao forum koji za cilj ima povezivanje boraca za demokraciju iz raznih krajeva svijeta kako bi produbili svoje razumijevanje o suvremenim izazovima koji predstavljaju značajnu prijetnju stabilnosti i napretku demokracije.

Svrha ZGYS-a, kao jednog od najvećih okupljanja u regiji Zapadnog Balkana, jest ponuditi moguća rješenja i učinkovite odgovore na uočene izazove kroz različite forme događaja. ZGYS predstavlja strukturiran i dugotrajan napor u povezivanju mladih ljudi. Tako je prvi summit održan 2009. u Beogradu, a iduća dva u Prištini i Sarajevu 2012., odnosno 2015.

Fokus Summita je na mladima i na novoj generaciji. U starim, uspostavljenim demokracijama, mladi i najnovije generacije često nisu svjesni što je na kocki, pa u skladu s time, demokraciju shvaćaju zdravo za gotovo. U neliberalnim, nedemokratskim državama, predstavnici ove generacije svjesni su koristi koje proizlaze iz demokracije, ali im nedostaje podrške, zaštite i mogućnosti za razvijanje demokratske političke kulture kao preduvjeta za demokratsku stabilnost. Svaka inicijativa koja je fokusirana na obranu, unaprjeđenje i širenje demokracije mora uzeti u obzir ove generacijske izazove.

Ovaj forum težit će tome da formulira generacijski pristup prijetnjama demokraciji na globalnoj razini; pristup koji može odgovoriti i na stare i na nove izazove, izazove iznutra i izvana, izazove koji dolaze od država i od drugih čimbenika koji doprinose demokratskoj regresiji. Kako bi svladali te izazove, akademici, aktivisti, umjetnici, političari i drugi djelatnici iz različitih područja javnog i društvenog života pokušat će ponuditi rješenja – generacijska, održiva i dugoročna.

Kroz analizu izazova na globalnoj, društvenoj i političkoj razini ovaj Summit će nastojati formulirati generacijski pristup prema suvremenim prijetnjama demokraciji.

Glavni program je fokusiran na iduće teme:

Zlouporaba demokracije: Korištenje demokratskih procesa u svrhu regresije demokracije

Prvi panel Summita fokusiran je na zloupotrebu demokratskih načela čemu svjedočimo u razvijenim demokracijama, ali i državama u tranziciji. U iliberalnim i tranzicijskim političkim sustavima, vladajući sve više koriste demokratska sredstva kako bi opstali na vlasti ili ostvarili protudemokratske političke ciljeve poput uništenja civilnog društva ili smanjenja prava manjina.

Jačanje liberalnih autokracija i iliberalnih demokracija   

NA globalnoj razini svjedočimo porastu broja liberalnih autokracija i iliberalnih demokracija. Ovaj fenomen koji proizlazi iz zloupotrebe izbornih procesa i drugih demokratskih mehanizama sa sobom donosi i druge karakteristike poput suzbijanja medijskih i drugih sloboda, delegitimizacije političke opozicije i civilnog društva.

Populizam i nacionalizam